Mediji: Suspendovani turski vojnici traže azil u Nemačkoj

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Suspendovani turski vojnici traže azil u Nemačkoj

Oko 40 turskih vojnika koji su u Nemačkoj radili za NATO, a suspendovani su nakon pokušaja puča u Turskoj, zatražili su azil u Nemačkoj, preneli su mediji.

Kako prenosi Rojters, navode medija još nisu komentarisali ni vlada, ni zvaničnici NATO.

Agencija navodi da traženje azila dolazi u vreme kada se nemačka kancelarka Angela Merkel sprema da poseti Tursku početkom februara, gde će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nemački "Špigl" citirao je zvaničnike nemacke Kancelarije za migracije i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su naveli da će se ti zahtevi za azil razmatrati kao i svi ostali.

Predsednik nemačkog skupštinskog Odbora za spoljne poslove Norbert Rotgen rekao je za "Špigl" da politička razmatranja ne mogu da imaju ulogu u slučajevima traženja azila.

Rojters podseća da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prošlog novembra naveo da su neki turski vojnici koji su radili za NATO u Evropi tražili azil, ali tada nije naveo broj.

Tursko ministarstvo pravde je u petak uputilo Atini novi zahtev za izručenje oficira koji su pobegli u Grčku posle neuspelog pokusaja vojnog puča u Turskoj, 15. jula prošle godine.

Drugi zahtev je upućen dan nakon što je grčki Vrhovni sud odlučio da ne isporuči Ankari osmoricu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatražili azil, navodeći da strahuju bi im životi bili u opasnosti u Turskoj, preneo je Rojters.

Osmorica vojnika sletela su helikopterom u severnu Grčku 16. jula prošle godine tražeći politički azil.

Turska je tražila da ih Grčkoj vrati nazad, navodeći da su oni umešani u neuspeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice.

Sva osmorica vojnika poriču umešanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsednika Erdogana.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Grčka štiti učesnike neuspelog puča, da je presuda grčkog suda "politički motivisana" i protivna međunarodnom zakonu.

Tursko ministarstvo ujedno je optužilo Atinu da krije pripadnike krajnje levice i kurdskih militantnih grupa, koje su vršile napade u Turskoj.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.