Manjine podržale Tačijevu inicijativu za kosovsku vojsku

Izvor: BKTV News, 13.Mar.2017, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine podržale Tačijevu inicijativu za kosovsku vojsku

Poslanici koji u kosovskom parlamentu predstavljaju tursku, bošnjačku, romsku, Aškali, egipatsku i crnogorsku zajednicu podržali su inicijativu kosovskog predsednika Hašima Tačija za transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku, prenosi danas "Kosova sot".

Tači im je, putem Tvitera, zahvalio na podršci.

#Kosovo MPs & representatives of #Turkish, #Bosniak, #Roma, #Ashkali, #Egyptian >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << and #Montenegrin communities all support KSF law. Thank you!

Predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca Slobodan Vujičić rekao je da crnogorska zajednica snažno podržava formiranje kosovske vojske, navodi "Koha ditore".

Tranformacija KSB u kosovsku vojsku, prema njegovim rečima, uživa podršku celokupne parlamentarne grupe, izuzev srpske manjine.

"Došlo je vreme da Kosovo ima svoju multietničku vojsku uz pomoć svojih međunarodnih partnera", smatra Vujičić.

Istovremeno, "Zeri" prenosi reči neimenovanog visokog zvaničnika NATO-a da izmena misije KSB bez ustavnih promena ne bi doprinela miru i bezbednosnoj situaciji u regionu, koji su postignuti proteklih godina dijalogom u kojem posreduje EU.

Isti zvaničnik je ponovio zabrinutost članica NATO-a u vezi sa nedavnom Tačijevom inicijativom za transformaciju misije KSB putem zakonskog amandmana.

Taj zvaničnik napominje da je KSB bila "priča o uspehu NATO-a na Balkanu" i da bi trebalo da ostane izvor stabilnosti u regionu, istakavši da na Savetu NATO-a ostaje da donese jednoglasnu političku odluku o daljoj saradnji sa KSB.

Vučić: Srbija i Srpska lista nikad neće podržati vojsku Kosova
Pogledaj vesti o: Turska,   Hašim Tači

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.