Izvor: RTS, 02.Okt.2020, 16:07

Mali: Otvorićemo još jednu veliku industrijsku zonu

Nameravamo da u Srbiji otvorimo još jednu industrijsku zonu zbog ogromnog interesovanja, ne samo turskih već i investitora iz celog sveta, najavio je ministar finansija Siniša Mali, koji predvodi delegaciju Srbije u jednodnevnoj poseti Turskoj.
Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, delegacija Srbije nastavlja razgovore sa visokim predstavnicima Turske, koje je prošle nedelje započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić se tom prilikom sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a dva predsednika su razgovarala o konkretnim ekonomskim projektima od značaja za Srbiju.
Delegacija Srbije se danas sastala sa ministrom privrede, industrije i tehnologije Mustafom Varankom, a tema sastanka je bila otvaranje nove velike industrijske zone u Srbiji kako bi se stranim investitorima omogućilo da u Srbiji dobro i efikasno posluju.
"Upravo zvog toga, posetili smo industrijsku zonu Gebze, koja je poznata po uspešnom poslovanju, a upravo će nam oni pomoći da nešto slično uradimo i sa našom novom industrijskom zonom", rekao je Mali.
Podsetio je da je trenutno u Srbiji 15 aktivnih slobodnih zona, koje odlično funkcionišu, ali da njihov broj i dalje treba da se povećava s obzirom na želju stranih investitora da rade u našoj zemlji.
To, dodaje, uvek znači više posla za naše ljude, veću konkurentnost na tržištu, pa samim tim i veće plate.
"Ovo je dobar signal pogotovo s obzirom na krizu koja vlada u celom svetu, a koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Mi smo uspešno uspeli da je prebrodimo, imali smo odličan ekonomski program za podršku privredi, i investitori to već prepoznaju i veruju nam", rekao je Mali.
Podsetio je da je Srbija apsolutni rekorder u privlačenju stranih direktnih u regionu, te da privlači ukupno dve trećine stranih investicija koje stižu na Zapadni Balkan.
Kako je naveo, to je prepoznao i čuveni Fajnenšl tajms koji nas je proglasio za svetske rekordere u privlačenju stranih direktnih investicija.
"Strani investitori su prezadovoljni, imamo vredne ljude, odlične radnike i upravo zbog toga su investitori širom sveta zainteresovani za dolazak u Srbiju", kaže Mali.
"Ekonomija i za vreme krize pokazala da je otporna"Naveo je da je naša ekonomija i za vreme krize pokazala da je otporna i fleksibilna, i da to investitori prepoznaju.
Podsetio je da će prema domaćim projekcijama, Srbija ovu godinu završiti sa privrednim rastom od -1 do 0 odsto, što će, kaže Mali, biti i najbolji rezultat u Evropi.
"Čuli ste juče i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj koji su pohvalili Srbiju i potvrdili da ćemo imati najbolje rezultate kada je reč o privrednom rastu", rekao je Mali.
Osim toga, kaže, nezaposlenost u drugom kvartalu nam je na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto, javni dug je pod kontrolom i ispod nivoa od 60 odsto koji propisuje Mastriht.
Napomenuo je da je namera Vlade da Srbija brže i više raste, te da postiže još bolje rezultate.
Tome će, kako je rekao, svakako doprineti novi turski investitori koji će još više ulagati u Srbiju. Mali je podsetio da u našoj zemlji posluje mnogo odličnih turskih kompanija, te da je danas taj broj veći od 800, dok ih je u 2015. godini bilo oko 130. Kako je rekao, turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Razgovori u Istanbulu o otvaranju nove velike industrijske zone u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020

Nameravamo da u Srbiji otvorimo još jednu industrijsku zonu zbog ogromnog interesovanja, ne samo turskih već i investitora iz celog sveta, najavio je ministar finansija Siniša Mali, koji predvodi delegaciju Srbije u jednodnevnoj poseti Turskoj...Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, delegacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.