Lider turske opozicije posetio poslanika u zatvoru u Istanbulu

Izvor: Blic, 10.Jul.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider turske opozicije posetio poslanika u zatvoru u Istanbulu

Lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu posetio je danas u zatvoru poslanika čije je hapšenje izazvalo proteste u Turskoj.

Kiličdaroglu, lider najveće turske opozicione Republikanske narodne partije posetio je poslanika stranke Enisa Berberoglua osuđenog na 25 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

Berberoglu je uhapšen i osuđen u slučaju povezanim s objavljivanjem izveštaja u listu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Džumhurijet 2015. o tome da su turske obaveštajne službe navodno tajno dostavljale oružje islamskim pobunjenicima u Siriji.

Posle njegovog hapšenja, Kiličdaroglu je organizovao Marš za pravdu i zajedno sa pristalicama pešačio je 450 kilometara od Ankare do Istanbula tokom 25 dana.

Učesnici marša su u nedelju uveče stigli u Istanbul gde ih je dočekalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Agencija Frans pres ocenila je da je do sada jedino predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uspeo da okupi tako veliki broj ljudi.

Kiličdaroglu (68) je krenuo u marš u znak protesta zbog hapšenja poslanika Republikanske partije, ali i zbog masovnih hapšenja posle prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj.

Pristalice opozicije su taj marš uporedile sa maršom Mahmatme Gandija 1930. godine protiv britanske vlasti u Indiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.