Lavrov: SAD su razbesnele Tursku

Izvor: B92, 21.Jan.2018, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: SAD su razbesnele Tursku

Moskva -- Turska vojska je ušla u sirijski region Afrin koji je pod kontrolom Kurda, dan nakon što je pokrenula vazdušne udare u tom regionu.

Šef ruske diplomatije rekao je u intervjuu za "Komersant" da su Ankaru razbesnele "jednostrane akcije" Vašingtona u Iranu i Siriji.

"Mnogi politički analitičari pitaju zašto nam je stalo i kažu da je najgore – najbolje: pustite SAD da dokažu nemogućnost da dođu do sporazuma, da pokažu svoju destruktivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulogu u globalnim poslovima, pustite da to bude u Iranu ili Siriji i gde su jednostrane akcije već razbesnele Tursku", rekao je Lavrov.

U intervjuu za moskovski Komersant, koji je urađen ranije ove nedelje, a objavljen danas, Lavrov je ocenio i da "ne obećava" pokušaj SAD da kroz moguće uvođenje novih sankcija promene spoljnu politiku Rusije, preneo je Rojters.

Turska vojska ranije danas je ušla u sirijski region Afrin koji je pod kontrolom Kurda, dan nakon što je pokrenula vazdušne udare u tom regionu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši da je Turska rešena da tu oblast očisti od milicije pod nazivom "Jedinice za zaštitu naroda", koja uživa američku podršku, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Američki ministar odbrane Džejms Matis tvrdi da je Turska obavestila Sjedinjene Države da će krenuti sa vazdušnim udarima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.