Komitet UN: Srbija je odgovorna za izručenje Ajzea

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komitet UN: Srbija je odgovorna za izručenje Ajzea

Beograd -- Komitet protiv mučenja Ujedinjenih nacija proglasio je Srbiju odgovornom za ekstradiciju kurdskog aktiviste Dževdeta Ajaza 25. decembra 2017. Turskoj.

Kako je saopštio beogradski centar za ljudska prava, najavljena je konferencija za novinare o ovom slučaju za 2. septembar na kojoj će se obratiti i vršilac dužnosti stalnog koordinatora tima UN u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

Odlukom UN-ovog komiteta je precizirano da je izručenjem Ajaza Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "povredila čl. 3 i čl. 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovenih ili ponižavajućih kazni ili postupaka“.

Ajaz trenutno u Turskoj služi petnaestogodišnju kaznu zatvora.

Srbija je sprovela ekstradiciju Ajaza uprokos zahtevu Komiteta protiv torture UN koji se zasnivao na nalazu sud za ljudska prava u Strazburu da je on u ranijem pritvoru u Turskoj bio izložen torturi.

Ministarka pravde Nela Kuborović je potpisala je odluku o ekstradiciji uz objašnjenje da je zahtev iz UN stigao kasno, što je komitet UN demantovao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.