Kern: Referendum sahranio izglede Turske da uđe u EU

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kern: Referendum sahranio izglede Turske da uđe u EU

Beč -- Ono što se dogodilo na referendumu "sahranilo" je izglede Turske za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je austrijski kancelar Kristijan Kern.

"Ulazimo u novu eru", rekao je Kern novinarima i dodao da je pomoć EU Turskoj da napreduje ka članstvu sada "zastarela", preneo je AFP.

Kern se, takođe, poput ostalih evropskih lidera, založio protiv bilo kakvih koraka za ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj.

Kern je, preko Tvitera, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvoj reakciji istakao je da "Erdoganov raskid sa evropskim osnovnim vrednostima demokratije i pravne države nije podržala polovina Turske".

I predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je da se Turska, tesnim ishodom referenduma u korist "autoritarnog predsedničkog sistema", udaljava od demokratskih vrednosti i standarda Evrope, a time se udaljava sve više od članstva u EU.

On je, u saopštenju, istakao da se sve više otežava saradnja EU sa Turskom. I pored toga, kako je rekao, trebalo bi biti trezven i ne zatvarati "bučno" vrata, već sa Turskom ostati u dijalogu.

Ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc rekao je da se Turska, na referendumu, jasno odlučila protiv EU.

"Iako je glasano tesno u korist izmene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU", poručio je on u izjavi agenciji APA.

Kurc je kazao da sada očekuje jasnu reakciju EU, dodajući da je konačno potrebna iskrenost u odnosu između EU i Turske jer, je, kako je naveo, vreme taktiziranja prošlo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.