Izgradnja Turskog toka značajna za energetsku sigurnost ali i ekonomiju Srbije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja Turskog toka značajna za energetsku sigurnost ali i ekonomiju Srbije (AUDIO)

U iščekivanju dozvole Energetske zajednice za nastavak izgradnje gasovoda Turski tok kroz Srbiju, viši savetnik Udruženja za energetiku i energetsko rudarastvo u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić predočava značaj tog projekta za našu energetiku.

"Isporuka prirodnog gasa preko Ukrajine i danas je suštinsko pitanje za redovno snabdevanje potrošača Evrope", kaže Savić i dodaje da formiranjem novog transportnog pravca Srbija očekuje produženje tog pravca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na tržište Zapadnog Balkana.

"U tom kontekstu Srbija postaje tranzitna zemlja za prirodni gas, čime bi naša zemlja dobila stabilno i redovno snabdevanje, a važan ekonomski trenutak bio bi razvoj energetike ali i industrije koje zahtevaju veću količinu prirodnog gasa u procesu proizvodnje", ističe Savić.

Kada je reč o kapacitetima novog gasovoda, on je istakao da će novi transportni pravac sprovoditi upola manje prirodnog gasa nego što je bilo predviđeno gasovodom Južni tok.

"Turski tok će transportovati gas za potrebe Turske i Grčke, dok Južni tok nije predviđao ta tržišta", kaže Savić i dodaje da je reč o drugom cevovodu koji dovodi gas na tursko tržište, te da će njime prirodni gas distribuirati u Grčku i južni deo Italije.

On objašnjava da će novi cevovod biti podeljen na dva kraka, te da će jedan biti predviđen za balkanske zemlje i zemlje Centralne Evrope.

Govoreći o problemima koji su pratili gasovod Južni tok, Savić je istakao da je Evropa uvidela da postoji velika potreba za prirodnim gasom, te da će ekonomija prevladati geopolitičke probleme između Zapadne Evrope i Rusije.

"Ukoliko bude izgrađen Turski tok preko ovih prostora, Srbija će za to biti spremna, a deonica kojom bi cevovod trebalo da prođe ista je kao ona koja je bila predviđena Južnim tokom", kaže Savić i dodaje da su na njoj imovinsko-pravni odnosi donekle razrešeni, te da projektna dokumentacija za neke deonice već postoji.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.