Isplovio najveći ratni brod – pravac Crno more

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 09:14

Isplovio najveći ratni brod – pravac Crno more

Najveći ratni brod Turske, koji je nedavno pušten u rad, plovio je u nedjelju Bosforom na putu prema Crnom moru.

Građani su, duž obale Istanbula, pomno pratili prolazak TCG Anadolu, piše sarajevski Klix.ba.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova supruga Emina Erdogan posmatrali su brod sa obale palate, u pratnji dece iz južnih turskih provincija pogođenih zemljotresom.

Obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se posadi broda, Erdogan je rekao da u narednom periodu imaju u planu izgradnju još većeg broda.

Ministar odbrane Hulusi Akar i najviši turski vojni komandanti bili su na brodu u pratnji helikoptera turskih vazdušnih snaga dok je prolazio kroz moreuz.

Igradnja ovog broda ojačala je znatno turske pomorske sposobnosti i tu zemlju je učinilo jednom od retkih nacija na svetu sa domaćim nosačem aviona. Takođe, TCG Anadolu je više od prvog turskog nosača aviona jer taj brod će biti i prvo plovilo na svetu s vazdušnim snagama koje se uglavnom sastoje od bespilotnih letelica.

TCG Anadolu je desantni helikopterski jurišni brod (LHD), amfibijskog tipa, a baziran je na osnovu španskog broda, "Huan Karlos I". Dugačak je 231 metar, širok 32 metra. Ima najveću brzinu od oko 21 čvor, domet od 9.000 nautičkih milja i može raditi na moru 50 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.