Irak postigao sporazum o izvozu nafte

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 16:18

Irak postigao sporazum o izvozu nafte

Iračka centralna vlada i predstavnici poluautonomnog kurdskog regiona na severu zemlje postigli su sporazum o obnovi izvoza nafte iz severnog Iraka u Tursku.

Sporazum su danas na konferenciji za štampu u Bagdadu predstavili premijer Iraka Muhamed Šija al-Sudani i premijer kurdskog regiona na severu zemlje Masrur Barzani, prenosi AP.

"Zaustavljanje izvoza nafte iz regiona na severu je štetno za prihode iračke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države", konstatovao je al-Sudani, dodavši da će vlada u Bagdadu raditi na usvajanju zakona koji će precizno definisati raspodelu prihoda od izvoza nafte i prirodnog gasa.

Barzani je saopštio da je ovaj sporazum privremen, ali da on predstavlja "ključni korak ka okončanju dugogodišnjeg spora" između Bagdada i Erbila, koji važi za glavni grad kurdskog regiona na severu Iraka.

Ovaj sporazum "stvara pozitivnu i bezbednu atmosferu za konačno odobrenje nacionalnog zakona o nafti i prirodnom gasu", dodao je Barzani.

Prema ovom sporazumu, izvoz nafte u Tursku, koji je bio obustavljen zbog neslaganja Bagdada i Erbila, može da počne već danas, rekli su kurdski zvaničnici. Irak, drugi najveći izvoznik nafte u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), spada među zemlje čiji prihodi veoma zavise od pomenutog energenta, podseća američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.