Svet

Utorak, 04.04.2023.

15:16

Irak postigao sporazum o izvozu nafte

Iračka centralna vlada i predstavnici poluautonomnog kurdskog regiona na severu zemlje postigli su sporazum o obnovi izvoza nafte iz severnog Iraka u Tursku.

Izvor: Tanjug

Irak postigao sporazum o izvozu nafte
Ilustracija: Shutterstock/Corona Borealis Studio

Sporazum su danas na konferenciji za štampu u Bagdadu predstavili premijer Iraka Muhamed Šija el-Sudani i premijer kurdskog regiona na severu zemlje Masrur Barzani, prenosi AP.

"Zaustavljanje izvoza nafte iz regiona na severu je štetno za prihode iračke države", konstatovao je Sudani, dodavši da će vlada u Bagdadu raditi na usvajanju zakona koji će precizno definisati raspodelu prihoda od izvoza nafte i prirodnog gasa.

Barzani je saopštio da je ovaj sporazum privremen, ali da on predstavlja "ključni korak ka okončanju dugogodišnjeg spora" između Bagdada i Erbila, koji važi za glavni grad kurdskog regiona na severu Iraka.

Ovaj sporazum "stvara pozitivnu i bezbednu atmosferu za konačno odobrenje nacionalnog zakona o nafti i prirodnom gasu", dodao je Barzani.

Prema ovom sporazumu, izvoz nafte u Tursku, koji je bio obustavljen zbog nesuglasica između Bagdada i Erbila, može da počne već danas, rekli su kurdski zvaničnici. Irak, drugi najveći izvoznik nafte u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), spada među zemlje čiji prihodi veoma zavise od pomenutog energenta, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: