Humus: Originalni recept za zdravi namaz

Izvor: B92, 28.Sep.2022, 09:17

Humus: Originalni recept za zdravi namaz

Iako postoje brojne industrijske varijante ovog namaza, humus možete napraviti u kućnoj varijatni, a da bude podjednako zdrav i ukusan.

Poreklo humusa

Humus na arapskom jeziku znači leblebija (turski - leblebi), drugi nazivi su naut ili slanutak. O njegovom nastanku postoji više teorija - izraelski pisac Meir Šaiv ističe da se hummus pominje još u Starom zavetu, ali pisani recept za humus pojavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tek 1209. godine u Kairu i umesto limunovog soka korišćeno je sirće, a u receptu se ne pominje ni tahini, tj. pasta od susama.

Danas je najpoznatiji kao tradicionalno jelo u Izraelu, Siriji, Palestini i Libanu, a navedene zemlje tvrde kako je kod njih nastao.

Humus je hranljiv namaz, bogat kalijumom, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Smatra se da pomaže u borbi protiv virusa i bakterija i lečenju raznih zapaljenja u organizmu, pomaže varenju i pozitivno utiče na crevnu floru, kao i da stvara duži osećaj sitosti zbog čega pomaže u održavanju telesne težine.

Kalorijska vrednost ovog namaza koji potiče sa Bliskog istoka, na 100 grama iznosi 166 kCal. 100 grama humusa sadrži 9.6 g proteina, 14.3 g ugljnih hidrata, 6.0 g dijetetskih vlakana, 39% DU (dnevnog unosa) mangana, 26% DU bakra, 18% DU magnezijuma, 18% DU fosfora, 14% DU gvožđa, 12% DU cinka 21%, 7% DU kalijuma, 21% DU vitamina B9, 12% DU vitamina B1, 10% DU vitamina B6.

Humus se najčešće koristi kao namaz, ali ga možete koristiti i kao preliv za salatu ili kao marinadu za ribu ili piletinu. Zanimljivo je da da humus ima i svoj Međunarodni dan i obeležava svakog 13. maja.

Ukoliko želite da ovaj zdrav namaz pripremite kod kuće biće vam potrebne leblebije, tahini, beli luk, maslinovo ulje, a takođe možete da dodate i ajvar, kuvanu bundevu ili suncokretovo ili seme bundeve.

Kao što je navedeno, humus se pravi od leblebija, tahini, ulja, belog luka. Preporučujemo da uzmete leblebije iz konzerve, preručite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte.

Originalni recept za humus

Sastojci:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Humus: Originalni recept za zdravi namaz

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 28.Sep.2022

Iako postoje brojne industrijske varijante ovog namaza, humus možete napraviti u kućnoj varijatni, a da bude podjednako zdrav i ukusan. Humus na arapskom jeziku znači leblebija (turski – leblebi), drugi nazivi su naut ili slanutak. O njegovom nastanku postoji više teorija – izraelski pisac Meir...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.