Humus: Originalni recept za zdravi namaz

Iako postoje brojne industrijske varijante ovog namaza, humus možete napraviti u kućnoj varijatni, a da bude podjednako zdrav i ukusan.

Humus na arapskom jeziku znači leblebija (turski – leblebi), drugi nazivi su naut ili slanutak. O njegovom nastanku postoji više teorija – izraelski pisac Meir Šaiv ističe da se hummus pominje još u Starom zavetu, ali pisani recept za humus pojavio tek 1209. godine u Kairu i umesto limunovog soka korišćeno je sirće, a u receptu se ne pominje ni tahini, tj. pasta od susama.
Danas je najpoznatiji kao tradicionalno jelo u Izraelu, Siriji, Palestini i Libanu, a navedene zemlje tvrde kako je kod njih nastao.

Da li je humus zdrav

Humus je hranljiv namaz, bogat kalijumom, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Smatra se da pomaže u borbi protiv virusa i bakterija i lečenju raznih zapaljenja u organizmu, pomaže varenju i pozitivno utiče na crevnu floru, kao i da stvara duži osećaj sitosti zbog čega pomaže u održavanju telesne težine.

Koliko kalorija ima humus

Kalorijska vrednost ovog namaza koji potiče sa Bliskog istoka, na 100 grama iznosi 166 kCal. 100 grama humusa sadrži 9.6 g proteina, 14.3 g ugljnih hidrata, 6.0 g dijetetskih vlakana, 39% DU (dnevnog unosa) mangana, 26% DU bakra, 18% DU magnezijuma, 18% DU fosfora, 14% DU gvožđa, 12% DU cinka 21%, 7% DU kalijuma, 21% DU vitamina B9, 12% DU vitamina B1, 10% DU vitamina B6.
Humus se najčešće koristi kao namaz, ali ga možete koristiti i kao preliv za salatu ili kao marinadu za ribu ili piletinu. Zanimljivo je da da humus ima i svoj Međunarodni dan i obeležava svakog 13. maja.

Kako napraviti humus

Ukoliko želite da ovaj zdrav namaz pripremite kod kuće biće vam potrebne leblebije, tahini, beli luk, maslinovo ulje, a takođe možete da dodate i ajvar, kuvanu bundevu ili suncokretovo ili seme bundeve.

Sastojci humusa

Kao što je navedeno, humus se pravi od leblebija, tahini, ulja, belog luka. Preporučujemo da uzmete leblebije iz konzerve, preručite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte.

Originalni recept za humus

Sastojci:

1 konzerva leblebija (300 grama)
4 kašike tahinija (namaz od susama koji se kupuje u prodavnicama zdrave hrane)
sok od jednog limuna
4 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
so po ukusu
aleva paprika

Priprema:

U blender stavite sve namirnice i dobro izmiksajte. Prebacite u činiju i pospite alevom paprikom. Namaz možete čuvati najviše 3 dana u frižideru u zatvorenoj činiji.
Ovaj namaz možete napraviti i bez taninija, samo je priprema malo drugačija.

Humus bez tahinija

Ovaj recept za humus ne sadrži tahini i trik je da umesto tahinija stavite susam i ulje, od čega se tahini zapravo pravi.

Sastojci:

1 konzerva leblebija
1/4 šolje semenki susama
4 češnja belog luka
sok od pola limuna
6 kašika maslinovog ulja
prstohvat aleve paprike
so

Priprema:

Procedite leblebiju iz konzerve, a susam stavite u mali tiganj i propržite ga. U blender stavite sve sastojke i nastavite da blendirate dok smesa ne postane kompaktna.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.