Evropska komisija: Srbija ostvarila rast od 5 odsto, ubedljivo najveći u regionu

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 18:21

Evropska komisija: Srbija ostvarila rast od 5 odsto, ubedljivo najveći u regionu

Beograd -- Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije, Srbija je ostvarila rast BDP-a od 5% u prvom kvartalu 2020.

To ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu. Srbija je veći rast imala i od Turske koja je na 4.5 odsto.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Taj izveštaj Evropske komisije je samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Iza Srbije su Crna Gora (2,7), Albanija (2,5), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2), a u izveštaju se spominje i tzv. Kosovo (1,3).
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAJBOLJI REZULTAT U REGIONU Evropska komisija: Srbija zabeležila rast od pet odsto GDP

Izvor: Blic, 16.Jul.2020

Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije (EK), Srbija je ostvarila rast GDP od 5 odsto u prvom kvartalu 2020. To ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu.

Nastavak na Blic...

Evropska komisija: Srbija ima najveći rast BDP-a u prvom kvartalu

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jul.2020

BEOGRAD - Srbija je, prema podacima Evropske komisije, ostvarila BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine, što je najbolji rezultat u regionu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.