Izvor: RTS, 16.Jul.2020, 18:35

Srbija ima najveći rast BDP-a u regionu u prvom kvartalu

Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije, Srbija je ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu 2020, što je najbolji rezultat u regionu, konstatovala je Evropska komisija u upravo objavljenom kvartalnom izveštaju o ekonomski kretanjima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.
Evropska komisija potvrdila je u najnovijem izveštaju da je Srbija ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu, što je najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezultat u regionu.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.
Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata.
Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.
U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.
Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.
Albanija je zabeležila minus od 2,5 odsto, Severna Makedonija imala je rast 0,2 odsto, Crna Gora 2,7 i BiH od 2 odsto, navodi se u izveštaju.
Srbija je tako imala bolji rezultat i od Turske, koja je ostvarila rast BDP-a od 4,5 odsto.
Izveštaj EK se odnosi samo za kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.