Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan u Srbiji: Nekima smetaju aktivnosti Turske na Balkanu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu u čiji sastav, kako je dodao, ulazi i Turska.

"Stoga podržavamo nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i seobuhvatnog sporazuma zasnovanog na slobodnoj volji i konsenzusu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obe strane. Spremni smo da damo sve od sebe da rešimo taj problem. Sporazum koji bi bio postignut između dve zemlje biće prihvatljiv i za nas", rekao je Erdogan za list Politika.

Erdogan je rekao da Turska pridaje veliku važnost održavanju mira i stabilnosti u Srbiji i na celom Balkanu i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Erdogan danas počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

"Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd imam priliku da se u to uverim", rekao je Erdogan.

On je u intervjuu za beogradski list rekao da Turska želi da ojača odnose i saradnju s regionom na svakom polju i da Srbiju koja po njegovim rečima ima strateški položaj na Balkanu, vidi kao susednu zemlju iako nema zajedničke granice.

Upitan o bošnjačkim političarima u Srbiji koji podržavaju projekat "Zelene transverzale" čiji je cilj pripajanje Bosni i Hercegovini i Kosovu delova Srbije u kojima živi muslimanska manjina, kao i navodima o turskoj podršci tom planu, Erdogan je rekao da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije.

"Bez obzira na to u kom delu Balkana se nalaze, sve narode o geografskog podneblja vidimo kao naše prijatelje s kojima smo vekovima živeli zajedno i koji će sarađivati na svim poljima u budućnosti, ne praveći razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata", rekao je Erdogan.

On je naveo da "nekima smetaju aktivnosti" Turske na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom, a ti krugovi po njegovoj oceni pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

"Moj savet svima je da, umesto da podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana", poručio je Erdogan i naveo da su bošnjačka manjina u Srbiji i građani Turske poreklom iz Sandžaka most prijateljstva između dve zemlje.

Erdogan je ocenio da su odnosi Turske i Srbije danas na najvišem istorijskom nivou i u tome istakao ulogu predsednika Aleksandra Vučića, a naveo je i brojne zajedničke razvojne projekte i najavio dalju podršku projektima koji će, kako je dodao, doprineti razvoju Sandžaka i drugih delova Srbije.

Autor: Beta, Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.