Erdogan smenio šefa centralne banke;Kamate, devizni kurs i inflacija đavolji trougao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2020, 16:06

Erdogan smenio šefa centralne banke;Kamate, devizni kurs i inflacija "đavolji trougao"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je šefa centralne banke zbog visoke inflacije i rekordno niske vrednosti lire.

Bivši ministar finansija Nači Agbal zameniće Murata Ujsala, prema uredbi predsednika objavljenoj u Službenom glasniku, prenosi SEEbiz .

Odluka je doneta nakon što je lira izgubila skoro trećinu vrednosti od početka godine - u petak je prema američkom dolaru dostigla rekordnih 8,58, a godišnja inflacija iznosila je 11,89 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ujsal je imenovan za predsednika centralne banke u julu 2019. godine nakon što njegov prethodnik nije uspeo da smanji kamate kako bi podstakao ekonomiju.

Erdogan je pozvao na smanjenje kamatnih stopa, pobijajući ustaljenu ekonomsku teoriju da visoke stope mogu obuzdati inflaciju, a smatra da padom kamatnih stopa pada i inflacija.

Prošlog vikenda opisao je kamate, devizni kurs i inflaciju kao "đavolji trougao".

Erdogan i ministar finansija, njegov zet Berat Albairak, često su za ekonomske probleme s kojima se suočava Turska krivili strane sile, prenosi SEEbiz .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.