Erdogan može da ubedi Vučića

Izvor: B92, 10.Okt.2022, 11:33

"Erdogan može da ubedi Vučića"

Priština -- Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila da turski predsednik može da utiče na Vučića da Srbija prizna tzv. Kosovo.

“Verujem da Turski predsednik može da ima veoma značajnu ulogu u ubeđivanju Vučića da je jedini mogući put kojim može da se krene ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo i da dođe do uzajamnog priznanja“, smatra Osmani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nakon nedavno završenog Prvog samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice u Pragu Osmani je u intervjuu za Tursku državnu televiziju TRT World kazala da je to zapravo rešenje koje stvara dugotrajni mir.

“Polurešenja mogu da služe samo srednjeročno, ali treba da radimo ka uzajamnom priznanju i mislim da je uloga Erdogana tu bitna“, podvukla je Osmani.

Ona, međutim, podseća da se dijalog vodi pod okriljem EU, te je u intervjuu za tursku televiziju Prištinu predstavila kao stranu koja poštuje ono što je potpisano, a Beograd kao nekog ko radi suprotno.

“Nažalost, Srbija nastavlja da potpisuje, ali ne i da primenjuje“, kazala je Osmani uz konstataciju da i povodom toga predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan može da pomogne, odnosno da utiče na Srbiju da ispuni ono što je dogovoreno, prenosi KoSSev.

Osmani je i danas iznosila optužbe na račun Beograda, navodeći da je srpsko rukovodstvo to koje stvara tenzije, a ne Priština, te da Beograd želi da “pripoji Kosovo“.

“Ovo je jasna situacija gde je jedna strana agresor, a druga žrtva stalnih napada. U ovom slučaju, Kosovo je pod stalnim napadima Srbije koja ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Koriste Putinovu strategiju da pripoje Kosovo“, smatra Osmani.

Ona, međutim, dodaje, da Priština neće da dozvoli tako nešto.

“Kosovo je investiralo u svoje odbrambene mogućnosti i istovremeno naša teško stečena sloboda nije nešto od čega bismo ikada bili spremni da odustanemo“, kazala je Osmani.

Naglasila je i da kosovski zvaničnici trenutno razgovaraju sa partnerima u NATO-u o tome da Kosovo put ka ovoj alijansi krene učlanjenjem u Partnerstvo za mir.

“Kada se priključimo Partnerstvu za mir za šta pokušavamo da dobijemo konsenzus biće mnogo lakše da se pridružimo NATO-u. Mislimo da nije samo u interesu Kosova već i Alijanse da im se što više zemalja sa Zapadnog Balkana pridruže“, poručila je Osmani.

Kosovo međutim, ne priznaju četiri članice NATO-a, a dok je za učlanjenje potrebna saglasnost svih.

Osmani kaže da sa ovim članicama NATO-a Priština održava bilateralne odnose kako bi ih ubedila da “nemaju šta da izgube ukoliko priznaju Kosovo“, već da će “mnogo toga da dobiju“.

Sa druge strane, poručuje da je Rusija pretnja ne samo Ukrajini već svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.