ERDOGANU STIGLE ODLIČNE VESTI IZ EVROPE: Turska je ponovo u centru pažnje

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 00:15

ERDOGANU STIGLE ODLIČNE VESTI IZ EVROPE: Turska je ponovo u centru pažnje

Lideri EU su imali šta da poruče Ankari

Lideri EU sa samita u Briselu pozdravili su večeras deeskalaciju prilika u Istočnom Mediteranu i ponovili da je od strateškog interesa za EU bezbedno i stabilno okruženje i saradnja sa Turskom.

Evropski savet je ponovio da je EU spremna da se angažuje na pojačanoj saradnji sa Turskom na pitanjima od obostranog interesa, da počne tehničke pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za modernizaciju EU-Turska carinske unije i pripremi visoko politički dijalog sa Ankarom po pitanjima migracija, javnog zdravlja, borbe protiv terorizma i klimatskih promena.

Lideri zemalja EU su u zaključcima samita pozvali Evropsku komisiju da bez odlaganja nastavi finasiranje potreba sirijskih izbeglica koje se nalaze na teritoriji Turske, ali i Jordana i Libana.

Istovremeno, EU lideri izražavaju zabrinutost zbog stanja osnovnih prava u Turskoj i pozivaju Ankaru na konstruktivan angažman, kada je reč o rešavanju regionalnih pitanja, uključujući i sveobuhvatno rešenje kiparskog problema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.