ERDOGAN DOBIO NEOČEKIVAN POZIV: Da li će turski predsednik uskoro promeniti mišljenje o bitnoj stvari?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2021, 13:44

ERDOGAN DOBIO NEOČEKIVAN POZIV: Da li će turski predsednik uskoro promeniti mišljenje o bitnoj stvari?

Odnosi Rusije i Turske su poprilično promenljivi

Šef Odbora za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Hempel smatra da stav je Redžepa Tajipa Erdogana o Krimu za žaljenje. On je pozvao turskog predsednika da pokaže mudrost i hrabost  time što će posetiti poluostrvo.

- Ako je zaista mudar i hrabar političar, Erdogan može da dođe na Krim. Krim je otvoren, Rusija teži da vodi otvoren dijalog sa svim državama, gradeći dobrosusedske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odnose. Ali, nažalost, od Erdogana za sada čujemo samo kratkovide i izjave uvredljive za Krimljane - rekao je Hempel.

Prema njegovim rečima, Krim je i faktički i pravno sastavni deo Rusije i Turska ne bi trebalo samo da uzima u obzir to, već i da prizna tu činjenicu.

- Turskim regionima je vreme da grade ekonomske odnose sa ruskim Krimom, a Erdoganu da obrati pažnju pažnju na nacionalistički radikalno rukovodstvo Ukrajine koje grubo gazi ljudska prava organizujući različite blokade poluostrva - rekao je poslanik.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje "aneksije" Krima.

Samit Krimske platforme planiran je za 23. avgust. Na njoj Kijev želi da razgovara o pitanju "povratka" poluostrva. Ukrajina je predložila da se platformi pridruže brojne države, među kojima su i Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.