EP ukinuo milione evra pomoći Turskoj

Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP ukinuo milione evra pomoći Turskoj

Poslanici Evropskog parlamenta su s velikom većinom izglasali za ukidanje pomoći od 70 miliona evra Turskoj zbog kršenja ljudskih prava i slobode štampe.

Predlog koji se odnosi na evropska sredstva predpristupne pomoći Turskoj, usvojen je sa 544 glasa za, 28 protiv i 74 uzdržana na glasanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

"Turska se udaljava od >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << EU i demokratske norme se urušavaju a osnovna prava krše. To znači da EU ne može da odobri sredstva", objasnio je predlagač, rumunski evroposlanik Sigrid Muresan, član grupe Evropske narodne partije (EPP), političke porodice nemačke kancelarke Angele Merkel.

Pomoć je izdvojena kao rezerva u novembru 2017. i odobrenje tih sredstava bilo je uslovljeno time da Turska ostvari "dovoljan i merljiv napredak u oblasti vladavine prava, demokratije, ljudskih prava i slobodi štampe".

Evropska komisija je ocenila da nije konstatovan nikakav napredak, što je bio razlog za odluku evropskih poslanika.

Evropska pomoć izdvojena za pristupanje Turske Evropskoj Uniji smanjena je za 40 odsto za period 2018-2020. godine. Ankara će ipak dobiti 1,8 milijardi evra od EU za prilagodjavanje evropskim standardima.

EU je zadržala pomoć Turskoj za sirijske izbeglice, nezavisno od fondova za pristupanje Uniji. Ankara je od 2016. godine dobila oko tri milijarde evra za 3,5 miliona Sirijaca, izbeglih u Tursku.

Odnosi EU i Turske znatno su se pogoršali od neuspelog puča u julu 2016. godine i masovnih čistki koje su usledile pogodivši opozicionare i novinare.

Pristupni pregovori s Turskom početi 2005. su na mrtvoj tački, konstatovali su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Luksemburgu krajem juna.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.