DA LI JE OVO BIO ERDOGANOV PAKLENI PLAN? Bajdenov potez bacio sumnju - pokrenut postupak transfera borbenih aviona Turskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 11:34

DA LI JE OVO BIO ERDOGANOV "PAKLENI PLAN"? Bajdenov potez bacio sumnju - pokrenut postupak transfera borbenih aviona Turskoj

Počele su teorije da je Turska sve vreme blokirala ulazak Švedske u NATO kako bi ucenjivala SAD.

Američki predsednik Džo Bajden pokrenuće postupak transfera borbenih aviona F-16 Turskoj u dogovoru s Kongresom, rekao je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Salivan je uoči samita čelnika NATO-a, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi trebalo da počne danas kasnije, rekao da je predsednik Džo Bajden bio jasan oko toga da podržava transfer.

- Nije stavio nikakva ograničenja na to. On namerava da nastavi s tim transferom - kazao je.

Salivan nije dao detalje o razdoblju u kojem će se to realizovati.

Kasno sinoć turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao je na glasanje turskog parlamenta o ratifikaciji švedskog zahteva za članstvo u NATO-u, nakon višemesečnog pritiska SAD-a i njegovih saveznika.

Neki partneri u NATO-u veruju da je Turska, koja je u oktobru 2021. zatražila kupovinu mlaznjaka F-16 i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih borbenih aviona u vrednosti od 20 milijardi dolara, koristila švedski zahtev kako bi izvršila pritisak na Vašington u pogledu zrakoplova.

Salivan je takođe rekao da će NATO saveznici poslati "jedinstven, pozitivan signal" o putu Ukrajine prema članstvu u savezu tokom samita, što je glavna tema razgovora u Viljnusu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.