Burže: Turski koncept programa TF-X borbenog aviona 5. generacije

Izvor: TangoSix.rs, 21.Jun.2019, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burže: Turski koncept programa TF-X borbenog aviona 5. generacije

Gotovo istovremeno sa prikazivanjem modela novog evropskog borbenog aviona NGF sistema FCAS, prvog dana ovogodišnjeg Buržea javnost je mogla da vidi kocept još jednog budućeg borbenog aviona. Turska kompanija Turkish Aerospace otkrila je kako će izgledati turski borbeni avion 5. generacije koji se razvija u programu TF-X. Ovaj događaj bi se nekoliko godina ranije mogao smatrati vesnikom blistave budućnosti turske vazduhoplovne >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << industrije ali su poslednji politički događaji uticali na to da razvoj projekta postane nesiguran i neizvestan.
Odnosi između SAD i Turske značajno su pogoršani pošto Ankara ne odustaje od nabavke ruskog raketnog sistema PVO S-400 zbog koje će Turska verovatno biti izbačena iz programa razvoja američkog borbenog aviona Lockheed Martin F-35. Obuka turskih pilota u SAD je već prekinuta dok će pripadnici vazduhoplovnotehničke službe ipak završiti svoju obuku.
Iz ovog ugla veoma podseća na američki F-22 Raptor / Foto: Petar Vojinović, Tango Six U lancu snabdevanja delovima za proizvodnju F-35 učesvuje deset turskih firmi koje proizvode oko 800 različitih rezervnih delova. Zvaničnici u SAD već traže alternative ali će nedostatak delova iz Turske uticati da se u naredne dve godine uspori isporuka 50-75 aviona. Istovremeno SAD su u Turskoj prekinule aktivnosti ka uspostavljanju servisnog centra za motore.
Turska je još 2002. godine postala sedmi internacionalni partner u programu Joint Strike Fighter, do sada je u njega uložila 1,25 milijardi dolara, tokom godina je iskazala potrebu za nabavku oko 100 F-35A koji bi vredeli oko 11 milijardi dolara a već 2007. godine njena vazduhoplovna industrija postala je važna karika u proizvodnji delova. Do sada je međutim naručeno samo 6 aviona, prva dva januara 2012. a tri godine kasnije još četiri. Primopredaja prvog F-35A izvršena je krajem juna prošle godine a prvi turski pilot imao je svoj prvi let krajem avgusta.
Za razvoj TF-X izabrana je dvomotorna srednjekrilna konfiguracija / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Nabavkom F-35 Turska bi zamenila lovce-bombardere F-4 Phantom II a takođe bi nadopunila svoju veliku floti višenamenskih borbenih aviona F-16 Fighting Falcon. Turska nikada nije bila zadovoljna visokom cenom razvoja i nabavke aviona F-35 pa je još sredinom decembra 2010. odlučeno da se krene u razvoj sopstvenog borbenog aviona 5. generacije koji bi u RV Turske zamenio F-16.
Program TF-X zvanično je započeo sredinom marta 2015. kada je turska vlada objavila Zahtev za informacijom (RFI-Request for Information) za program konstruisanja, razvoja i proizvodnje domaćeg borbenog aviona.
Uz model TF-X prikazan je i širok spektar naoružanja od kojih je većina turske proizvodnje / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Na ceremoniji otkrivanja modela aviona programa TF-X, izvršni direktor Turkish Aerospace Temel Kotil izjavio je da se prvo prikazivanje prototipa očekuje 2023., prvi let 2025. godine a uvođenje u naoružanje 2028. Obzirom da su odnosi Turske i zapada sve gori ovo može zvučati previše optimistično i nerealno jer se turska vazduhoplovna industrija još uvek u svojim projektima veoma mnogo oslanja na stranu tehnologiju koja joj u slučaju uvođenja raznih sankcija i ograničenja može pokvariti planove pa čak dovesti i do obustavljanja razvoja.
Među ubojnim sredstvima našla su se i ona strane proizvodnje poput evropskih raketa vazduh-vazduh Meteor i ASRAAM / Foto: Petar Vojinović, Tango Six U projektovanju aviona programa TF-X aktivno je učestvovala britanska kompanija BAE Systems a najozbiljniji kandidat za obezbeđivanje pogonske grupe je takođe britanska firma Rolls Royce. Iako Turska nastoji da u budućnosti dobar deo svojih potreba za vojnim avionima i helikopterima zadovolji iz domaćih izvora, svi projekti koji su u razvoju i dalje sadrže komponente strane proizvodnje a naročito se to odnosi na motore odnosno pogonsku grupu. U nastojanju da postane globalna vazdušno-kosmička sila, Turska aktivno radi na programima školskog aviona, lakog jurišnog protivpobunjeničkog aviona, školsko-borbenog aviona, vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava, višenamenskih i borbenih helikoptera, izviđačkih i izviđačko-borbenih bespilotnih letelica a TF-X bi bio vrhunac razvoja namenske industrije.

 
Tango Six izveštavanje iz Pariza već četvrti put omogućava prvi srpski privatni handling operater kompanija „Sky Partner“.
The post Burže: Turski koncept programa TF-X borbenog aviona 5. generacije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Tursko čudo: Predstavili projekat - avion 5. generacije koji će zameniti F-16 FOTO

Izvor: B92, 21.Jun.2019

Pariz -- Turska kompanija Turkiš erospejs (Turkish Aerospace) otkrila je kako će izgledati turski borbeni avion 5. generacije koji se razvija u programu TF-X...Ovaj događaj bi se nekoliko godina ranije mogao smatrati vesnikom blistave budućnosti turske vazduhoplovne industrije ali su poslednji politički...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.