Izvor: BujanovackiGlas.info, 07.Jan.2018, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovačke priče: Muški ćevapčići

Dajčo Avdijević je poticao iz turske porodice, koja se ko zna kada doselila u Bujanovac. Radio je u ugostiteljstvu, praveći ukusan roštilj. Pripremajući ćevapčiće po celi dan je pevao. Obično samo jednu pesmu: “Imao sam devet žena, lepih kao dan, i sve su mi nestale, ostao sam sam”. Tada bi počeo nabrajanje, kako je koja nestajala …
Po nepisanom pravilu, svakog jutra oko deset časova pristizali bi činovnici, trgovci, esnaflije po prvu jutarnju rakiju i Dajčin roštilj. Najrevnosniji posetioci bili su Guta Kaculj, trgovac i Brana Jordanović, tada društveni pravobranilac. Uživali su u ćevapčićima, a posebno u priči sa Dajčom, jer je bio veoma duhovit.
Onomad Kaculj poče da “kritikuje” Dajču, govoreći mu da su prethodnog dana bili u Leskovcu, jeli prave ćevapčiće, koji se po ukusu, veličini u svemu razlikuju od njegovih.
– Tvoji ćevapi su uvek isti, miris im osećaš na kilometar, ukus nepromenjen, veličina uvek ista. Morao bi nešto učiniti. Idi kod Leskovčana i nauči kako se prave pravi, muški ćevapi, upozori Kaculj roštilj majstora.
– Kaculj, nema da idem u Leskovac. Imam nekoliko recepta koje niko ne znae. ‘će se uverite ujutro, – smireno reče Dajča.
Smišljao je Dajča novi recept i odlučio da sve bude mala “osveta”.
Odlučio je, da u masu pripremljenu za roštilj sitno nasecka žilu od muškog teleta.
Porane Brana i Guta u kafanu, radoznali da li je Dajča zaista promenio recept.
– Servira Dajča ćevapčiće pred goste, vrati se do ćevapdžinice i ispod oka posmatra Kaculja i Braneta.
Miris izvanredan, ukus zaista prijatan, ali nemoguće sažvakati ćevape. Zagledaju se, zagledaju, viljuškom razgrću ćevape i doseti se Kaculj:
Dajče, pleme ti tvoje pa ti si nam u Meco naseckao žilu od teleta.
– Tražili ste prave, mušKe ćevape, pa ima li bolji? – smireno odgovori Dajča.
U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić
Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.
(BujanovačkiGlas)
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Povezane vesti

Bujanovačke priče: Nikšićko pivo

Izvor: BujanovackiGlas.info, 08.Jan.2018, 00:02

Više od dve decenije Uroš Trajković Šljuka radio je u Beogradu kao konobar, a zatim kao šef sale u otmenom hotelu “Kasina”, na Terazijama. Ko zna koji su razlozi bili te se šezdesetih godina vratio u Bujanovac. Nastavio je da se bavi ugostiteljstvom, otvarajući radnje u skromnim uslovima,...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.