Britanija najveći investitor u vetroenergiju u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 16:58

Britanija najveći investitor u vetroenergiju u Evropi

Velika Britanija je zauzela prvo mesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 milijardi evra, prema današnjem izveštaju organizacije Vindjurop (WindEurope).

Od ukupnih lanjskih ulaganja u ovaj sektor širom Starog kontinenta, vrednih 43 milijarde evra, Holandija je investirala skoro osam milijardi evra, našavši se na poziciji broj dva, a slede Francuska sa 6,5 milijardi, Nemačka sa 4,3 milijarde, dok je Turska peta sa 1,6 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra, prenosi agencija Anadolija.

Izveštaj o finansiranju i ulaganjima u evropsku industriju vetra u 2020. godini pokazuje da su investicije u priobalne vetroparkove dostigle lani rekordnih 26,3 milijarde evra, dok su investicije u nove kopnene vetroparkove iznosile 16,5 milijardi evra.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor Vindjuropa Gil Dikson ocenio je da bi vlade u Evropi trebalo da podstaknu ulaganja u vetroenergiju pojednostavljenjem postupka izdavanja dozvola kako bi ostvarile klimatske i energetske ciljeve, dodajući da u suprotnom ne vidi svrhu od povećanja navedenih ciljeva.

"Tehnologija je dostupna. Novac je dostupan. Ali nedostaju prave politike, posebno u vezi sa dozvolama za nove vetroparkove za šta su pravila i postupci suviše složeni", rekao je on.

Prema izveštaju, većina investicija obezbeđuje se putem bankraskih kredita, pri čemu dužničko finansiranje iznosi između 70 i 90 posto, dok se preostalih 10 do 30 procenata obezbeđuje na tržištima kapitala.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.