Britanija, Francuska i Nemačka traže istragu o nestanku Kašogija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija, Francuska i Nemačka traže istragu o nestanku Kašogija

Britanija, Francuska i Nemačka izdale su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju vlasti Saudijske Arabije i Turske da sprovedu kredibilnu istragu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Mora da postoji kredibilna istraga kako bi se utvdila istina o tome šta se dogodilo, da se identifikuju oni koji su odgovorni za nestanak Džamala Kašogija i da se privedu pravdi", navodi se u saopstenju ministara spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova ove tri zemlje, prenosi Rojters.

Oni su poručili da su Kašogijev nestanak shvatili krajnje ozbiljno.

"Podržavamo zajedničke saudijsko-turske napore po ovom pitanju i očekujemo da vlada Saudijske Arabije pruži detaljan odgovor. Preneli smo ovu poruku direktno saudijskim vlastima", navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija poručila je ranije da neće podleći pretnjama ekonomskim sankcijama ili političkim pritiscima, a nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio "ošštrom kaznom" ukoliko se ispostavi da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U saopšštenju koje je objavila držžavna agencija, Saudijska Arabija navodi da će odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

Inače, AP navodi da se u saopšštenju državne agencije Saudijske Arabije ne pominje direktno Kaššogi, koji je nestao 2. oktobra pošto je uššao u konzulat te zemlje u Istanbulu.

AP je prethodno izvestio da je saudijska berza pala za više od 6,8 procenata nakon što je američki predsednik zapretio oštrim merama.

Turske vlasti ranije su izrazile bojazan da je Kašogi, saudijski novinar koji je radio za Vašington post i bio kritičar režžima u Rijadu, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u koji je doššao da podigne lična dokumenta.

Njega su, kako veruju turske vlasti, ubili agenti tajne služžbe Saudijske Arabije, što Rijad negira.

Saudijska Arabija, međutim, nije za sada pružila nikakve dokaze da je Kašogi izašao žživ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopššte izaššao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.