Bajden dao zeleno svetlo: Šalju borbene avione

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 11:19

Bajden dao zeleno svetlo: Šalju borbene avione

Američki predsednik Džo Bajden pokrenuće postupak transfera borbenih aviona F-16 Turskoj u dogovoru s Kongresom.

To je rekao savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Govoreći uoči samita zvaničnika NATO-a u glavnom gradu Litvanije, Salivan je rekao da je predsednik Džo Bajden "bio jasan da podržava transfer".

"Nije stavio nikakva ograničenja na to. On namerava da nastavi s tim transferom", kazao je.

Salivan nije dao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikakve detalje o vremenskom razdoblju u kojem će se to realizovati.

Kasno u ponedeljak, turski predsednik Tajip Erdogan pristao je da prosledi turskom parlamentu glasanje o ratifikaciji švedskog zahteva za članstvo u NATO-u, nakon višemesečnog pritiska SAD-a i njenih saveznika.

Neki partneri u NATO veruju da je Turska, koja je u oktobru 2021. zatražila kupovinu aviona F-16 i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih borbenih aviona u vrednosti od 20 milijardi dolara, koristila švedski zahtev kako bi izvršila pritisak na Vašington u pogledu aviona.

Salivan je takođe rekao da će NATO saveznici poslati "jedinstveni, pozitivni signal" o putu Ukrajine prema članstvu u savezu tokom samita, što je glavna tema razgovora u Viljnusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   NATO,   Litvanija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajden veruje da će SAD uskoro prodati avione F-16 Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2023, 03:56

Predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je danas uverenje da će SAD moći da uskoro prodaju borbene avione F-16 Turskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.