BAJDEN HOĆE DA ME SVRGNE! JA TO ZNAM! Erdogan izneo žestoke optužbe dan pred izbore na račun opozicije i Amerike!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2023, 19:46

"BAJDEN HOĆE DA ME SVRGNE! JA TO ZNAM!" Erdogan izneo žestoke optužbe dan pred izbore na račun opozicije i Amerike!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio opoziciju da "radi sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na njegovom svrgavanju".

Ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za glavnim opozicionim kandidatom Kemalom Kiličdarogluom dan uoči najvažnijih izbora u modernoj istoriji Turske. Međutim, ako nijedan od njih ne osvoji više od 50% glasova i ne obezbedi potpunu pobedu, glasanje će ići u drugi krug 28. maja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Glasači će takođe izabrati novi parlament, verovatno u tesnoj trci između Narodnog saveza koji se sastoji od Erdoganove konzervativne AK Partije (AKP) i nacionalističke MHP, i Kiličdarogluovog Nacionalnog saveza formiranog od šest opozicionih partija, uključujući njegovu sekularističku Republikansku narodnu partiju (CHP), koji je osnovao otac turske nacije Mustafa Kemal Ataturk.

Biračka mesta će se otvoriti u 8:00 i zatvoriti se u 17:00.

Na mitingu u istanbulskom okrugu Umranije, Erdogan je podsetio na komentare koje je dao predsednik SAD Džo Bajden i objavio Njujork tajms u januaru 2020. godine, kada je vodio kampanju za Belu kuću. Tada je Bajden rekao da Vašington treba da ohrabri Erdoganove protivnike da ga pobede na izborima, naglašavajući da on ne bi trebalo da bude svrgnut državnim udarom.

Komentari, koji su se ponovo pojavili kasnije te godine u videu koji je Bajdena učinio najpopularnijom temom na Tviteru u Turskoj, Ankara je tada osudila kao "intervencionističke".

- Bajden je dao naređenje da se Erdogan svrgne, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju - rekao je Erdogan.

- Ako je to slučaj, sutra će glasački listići dati odgovor i Bajdenu - dodao je on.

Erdogan je takođe kritikovao Kiličdaroglua zbog njegovih komentara o Rusiji, nazvavši Moskvu važnim partnerom Turske.

- Rusija je bila jedan od naših najvažnijih saveznika u pogledu poljoprivrednih proizvoda - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u Turskoj: Erdogan optužio opoziciju da radi u dosluhu sa Džozefom Bajdenom

Izvor: Danas, 14.Maj.2023, 00:25

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan danas je, dan uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, na predizbornom skupu u Istanbulu, optužio opoziciju da radi u dosluhu s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom kako bi ga svrgnula s vlasti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.