Aduti srpske vojne industrije u Turskoj: Nora, Miloš, Gavran, Tamnava, Lazanski...

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 08:11

Aduti srpske vojne industrije u Turskoj: Nora, Miloš, Gavran, Tamnava, Lazanski...

U periodu od 25. do 28. jula Istanbul je domaćin 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF-2023.

Mesto održavanja događaja je Tüyap İstanbul Fair and Congress Center (TUIAP), a eksponati se izlažu, kako na otvorenom prostoru, tako i u 14 hala ukupne površine 120 hiljada kvadrata.

Srbija je na ovom sajmu redovan učesnik već nekoliko godina. Na ovogodišnjem su prisutni državni Jugoimport-SDPR i Green Power Turbine Systems iz Beograda, piše portal Tangosiks.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
IDEF se u Turskoj organizuje još od 1993. godine, a cilj manifestacije je promocija naoružanja i vojne opreme kako domaćih tako i inostranih kompanija. U pogledu broja izlagača i delegacija koje učestvuju, IDEF je vremenom postao jedan od najvećih svetskih sajmova vojne industrije. Prošle godine je na primer svoje proizvode pokazalo 1.238 kompanija iz 53 države, sajam je posetilo 68.795 profesionalnih posetilaca iz 94 države, kao i 163 delegacije iz 81 države i dve međunarodne organizacije.

Jugoimport-SDPR je, između ostalog, izložio makete već poznatih oruđa iz ponude srpske namenske industrije. Ovoga puta tu su i neke nove verzije oklopnih vozila – na štandu ove kompanije se mogao videti razvojni koncept borbenog oklopnog vozila Miloš sa lanserom LC-20 raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm, zatim takođe razvojni koncept Miloša u verziji Miloš 2 sa borbenom stanicom Kerber.

Makete ostalih oruđa su manje više već poznata, tu su borbeno oklopno vozilo Miloš sa mitraljezom M134, oklopna borbena vozila Lazar 3M, potom Lazanski, verzija Lazara sa lanserom raketa RALAS, potom aduti srpske artiljerije – samohodone haubice Nora u dve verzije, samohodna haubica Aleksandar, modularni samohodni višecevni lanser raketa Tamnava. Od drugih interesantnijih sredstava tu je višenamenska protivoklopna raketa NOVA, besposadna letelica sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu Gavran.

Green Power (kompanija EDeProa zadužena za vazduhoplovne projekte i pogonske grupe) je i na ovom IDEF-u predstavio svoje artiljerijske rakete – 107 mm ER, Grad 122 mm, G-2000 122 mm, G-2000 P 122 mm, a osim toga prikazano je i nevođeno raketno zrno S-8KOM. Osim toga prikazana je i precizna jedreća bomba PGB-128. Na štandu su izloženi turbomlazni motori TJE-45 i TJE-200, turboelisni motor TPE-200, kao i višenamenska platforma i leteća meta Sea Storm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.