Izvor: Blic, 19.Sep.2022, 08:06

HLADAN TUŠ ZA EVROPU STIŽE IZ AMERIKE Raste energetska neizvesnost: "Ne računajte da će vas spasiti naša nafta i gas"

Evropa je zbog prevelike zavisnosti od ruske nafte i prirodnog gasa posebno ranjiva na visoke cene i nestašice energenata, a vesti koje ovih dana stižu sa gobalnih tržišta ukazuju da bi pred zimu mogla biti ostavljena na cedilu. Evropa je uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu oslanjajući se na ideju da će biti povećana proizvodnja nafte na drugim tržištima, kao i da će se pronaći alternativni pravci za zamenu bar dela ruskog gasa. S obzirom da visoka cena i smanjena ponuda donose profit onima koji proizvode energente, čini se da svetske kompanije ne žure sa povećanjem proizvodnje, jer bi to dovelo do pojeftinjenja njihove robe, a samim tim i smanjenja prihoda, piše Euronews.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU

Izvor: Danas, 19.Sep.2022

Odluka grupe G7, koja okuplja najmoćnije industrijske zemlje sveta, o donošenju plana za ograničavanje prodajnih cena ruske nafte može da izazove nova enormna poskupljenja “crnog zlata”, a Evropu da ostavi bez dovoljnih količina tog energenta, smatra stručna javnost. Takođe, to se posredno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.