Traži se, živ ili mrtav

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se, živ ili mrtav

Pobunjenici raspisali nagradu za hvatanje Moamera el Gadafija. Grupa novinara zatočena u Tripoliju. Gadafi se obratio naciji, obećavši slobodu ili smrt, dok pobunjenici pretražuju Tripoli u pokušaju da ga uhvate. Libijska vojska pokušava da organizuje kontranapad u prestonici.

17.21 - Gadafi se još uvek nalazi u Libiji, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Pentagona. 

17.00 - Stranim novinarima dozvoljeno da napuste hotel "Riksos" u Tripoliju. Nešto ranije su Reporteri bez granica tvrdili da režim drži 38 novinara u hotelu kao taoce, a bilo je glasina da se u tom hotelu nalazi neki od visokih zvaničnika režima.   

15.30 - Svakome ko ubije ili uhvati Gadafija, 1,3 miliona dolara i amnestija od zločina, objavio pobunjenički Prelazni savet.

15.10 - Kontranapad Gadafijevih snaga u nekoliko delova Tripolija. Snajperisti zaustavljaju sve pokušaje pobunjenika. Čuju se eksplozije. 

13.56 - Gadafijeve snage granatirale centar Tripolija, uključujići i kompleks Bab el Azizi, prenosi Rojters navode pobunjenika.

12.00 - Detonacije i pucnjava oko hotela "Riksos" u Tripoliju, koji je pod kontrolom Gadafijevih pristalica.  

10.02 - "Rusija bi mogla da uspostavi formalne odnose sa pobunjenicima ako uspeju da ujedine zemlju", izjavio presednik Rusije Dmitrij Medvedev.

08.54 - Nikaragva bi dala politički azil Moameru Gadafiju, ako bi on to zatražio, izjavio savetnik predsednika te centralnoameričke države Danijela Ortege, prenosi AP.

01.49 - Moamer Gadafi se obratio naciji. Povlačenje iz Bab al Azizija taktički potez, jer je kompleks srušen u 64 napada NATO aviona. "Pobeda ili smrt", rekao je Gadafi lokalnoj radio-stanici u Tripoliju.

00.41 - Američki obaveštajci pokušavaju da lociraju tone bojnih ortova, nuklearni materijal i oko 20.000 protivavionskih projektila "strela", strahujući da svo to oružje moglo pasti u ruke radikalnih islamista. 

Ustanici su, posle nekoliko sati kanonade po kompleksu Bab al Azizi, osvojili simbol moći Moamera Gadafija, ali od, sada već bivšeg, libijskog lidera i njegovih sinova u ruševinama i tunelima nije bilo ni traga, pa su pobunjenici počeli akciju "češljanja" Tripolija, u nadi da će ih tu negde pronaći.

Gadafi se tokom noći obratio naciji saopštivši da je povlačenje iz Bab al Azizija taktički potez njegovih snaga, pošto je kompleks srušen u 64 napada NATO aviona. Svoje obraćenje, posredstvom lokalne radio-stanice u Tripoliju, Gadafi je završio rečima "Pobeda ili smrt!".

Zapadne obaveštajne službe i ustanici bili su apsolutno sigurni da se Gadafi i elitne snage nalaze u Bab al Aziziju, posebno posle noćne ekskurzije Sejfa al Islama i njegovih boraca u centar Tripolija, gde je najavio početak velike kontraofanzive.

Od protivnapada, kako se ispostavilo, nije bilo ništa jer su ustanici na liniju fronta brzo doveli još oko 2.000 boraca iz Misurate, koje su uvežbali bivši britanski komandosi.

Te snage su se, praćene bombardovanjem NATO-a i, navodno, pobunjeničke avijacije, sručile na Gadafijev kompleks, ali ih je unutar zidina dočekao mali broj vojnika, koji su se relativno brzo predali.

Ukoliko se ispostavi da Gadafi i sinovi nisu u Tripoliju, pobunjenici smatraju da će ih pronaći u Sabi, oko 600 kilometara južno od Tripolija, gde se nalaze ozbiljne snage pristalica umirućeg režima, uključujući i priličan broj prekaljenih boraca.

Porptarol libijske vlade Musa Ibrahim je izjavio da Gadafijeva vlada može da opstane "mesecima i godinama".

"Libijski lider je spreman da se odupre pobunjenicima koji su zauzeli glavni grad Libije. Pobunjenički lideri neće uživati mir ako se presele u Tripoli sa istoka zemlje", rekao je Ibrahim.

Teza da se Gadafi krije u rodnom gradu, Sirti, navode pobunjenici, malo je verovatna, jer ustanici već pregovaraju sa tamošnjim liderima o prekidu vatre, pa se čini da do većih sukoba u tom gradu neće ni doći.

Osim Sabe, borbe u Libiji se vode još jedino oko Zuvare na granici sa Tunisom, gde Gadafijeve snage žestoko zasipaju ustanike artiljerijskom vatrom, ali je nemoguće proceniti da li ti sukobi imaju veze sa liderom i njegovom porodicom, ili jednostavno očajničkom pokušaju lokalnih komandanata da preokrenu tok sukoba.

Još nije poznato ko kontroliše vojne magacine u Libiji, pa u Vašingtonu raste zabrinutost da bi zalihe hemijskog i nuklearnog materijala, i oko 30.000 protivavionskih ručnih bacača raketa, mogli da padnu u ruke terorista. Asošijeted pres navodi da se oko 11 tona bojnog otrova iperita nalaze u skladištima jugoistočno od Tripolija, dok je istočno od prestonice smešteno na stotine tona koncentrata uranijuma.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.