Opasnost da Libija bude kao Irak

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost da Libija bude kao Irak

Beograd -- Perspektiva Libije, nakon što su pobunjenici ušli u Tripoli i ukoliko potpuno svrgnu Moamera Gadafija, nije nova stabilnost, smatra novinar Boško Jakšić.

Jakšić za B92 ocenjuje da postoji velika opasnost da se u Libiji sada ponovi irački scenario i stanje u toj zemlji nakon obaranja režima Sadama Huseina.

Spoljnopolitički komentator lista "Politika" podseća na vreme haosa u Iraku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je nastao odmah posle pada Sadama.

U tom periodu vakuuma moći, u Iraku je bilo brojnih osveta i ubijanja i pljački i to između sunita i šiita, a mislim da u Libiji može da bude obračun između plemena po jednoj sličnoj liniji, između onih koji su bili uz Gadafija sa zapada zemlje i važnih plemena u Libiji sa istoka", kaže Jakšić.

Za stanje u Libiji ogromnu odgovornost ima NATO koji je, podseća Jakšić, za intervenciju „Odisejeva zora" dobio i mandat UN da bi sačuvao živote civila, tako da je sada na njima velika odgovornost da spreče eventualna nova krvoprolića.

S obzriom na to da još nije jasno gde je libijski lider Moamer Gadafi i da zapadni mediji od juče spekulišu da je napustio svoju zemlju, Boško Jakšić smatra da bi to u stvari mnogi na Zapadu i voleli.

„Mnogi bi voleli da on pobegne, da ne bude suđenja poput onog u Egiptu Hosniju Mubaraku koje kod određenog broja ljudi izaziva samilost i sažaljenje nad bivišim diktatorom. Istovremeno je moguće da Gadafi na kraju ode iz Libije i završi u Venecueli ili Tunisu", kaže za B92 Boško Jakšić, dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.