Fratini: Gadafiju će se suditi u Hagu

Izvor: S media, 23.Avg.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Gadafiju će se suditi u Hagu

Oman, Bahrein i Nigerija priznali su danas libijski pobunjenički Prelazni nacionalni savet, Izrael im je poželeo konačnu pobedu, a šef italijanske diplomatije Franko Fratini obećao da će libijski vođa Moamer Gadafi i njegovi sinovi biti uskoro uhapšeni i da će im se suditi u Hagu.

Oman, Bahrein i Nigerija priznali su danas libijski pobunjenički Prelazni nacionalni savet.

To je epilog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << borbi za Tripoli koje su vođene poslednjih dana i u kojima je pobunjenička vojska potisnula snage odane vođi revolucije Gadafiju za koga se ne zna gde se nalazi.

"Bez sumnje oni (Gadafi i sinovi) će biti uhapšeni i to uskoro. Mislim da im se mora suditi u Hagu. Nadam se da će ih PNS izručiti Haškom sudu zbog ratnih zločina", rekao je Fratini novinarima i dodao da im se može suditi i u Libiji po drugim optužbama.

Seif al Islam i Mohamed Gadafi za koje se juče verovalo da su uhapšeni i dalje se nalaze na slobodi, kao i njihov otac Moamer.

Bivši libijski premijer i nekadašnja Gadafijeva "desna ruka" Abdel Salam Džalud u očima Fratinija viđen je kao budući libijski lider koji ima "odlične osobine", koji je pokazao mudrost i uravnoteženost u delikatnim momentima i nije uprljao ruke zločinima.

Fratini je, ipak, upozorio da ne treba stvarati konfuziju između onoga što želi Zapad i onoga što priželjkuju Libijci.

Kada je reč o izraelskoj vladi, ona je poželela brzu pobedu pobunjenika nad "klovnom Gadafijem".

"Izrael želi pobedu pobunjenika i nada se da oni mogu da uspostave efikasnu i demokratsku državu. Gadafi je bio klovn koji je ponekad bio smešan, ali opasan, jer je upleten u terorizam. Nažalost, to nije odvratilo neke zapadne lidere da pružaju nezaslužene počasti njegovom putujućem cirkusu", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

Režim u Omanu odrekao se Gadafija bez uvredljivih reči. Oman je poslednja arapska zemlja koja je priznala vlast pobunjenika u Libiji, a tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nove vlasti da sačuvaju zemlju od bezakonja.

U poruci vlasti u Bahreinu PNS je priznat kao "jedini legitimni predstavnik bratskog libijskog naroda".

Bahrein je poželeo Libiji prosperitet i stabilnost, oporavak i razvoj.

Zastava libijskih pobunjenika na ambasadi u Beogradu

Libija: Lov na pukovnika Gadafija

Gadafijev sin Saif: Nisam uhapšen, otac je na sigurnom (FOTO+VIDEO)

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nigerije, u skladu sa novim okolnostima, priznat je PNS kao jedini legitimni predstavnik, a Gadafi je pozvan da prekine otpor.

"U poslednjih 48 sati situacija u zemlji se neumitno približila raspletu. Vlada je razumljivo zabrinuta i želi da spreči budući gubitak života u Libiji i zbog toga poziva Moamera Gadafija da se odmah časno odrekne vlasti i dopusti narodu Libije da odluči o budućnosti zemlje", saopštile su vlasti u Nigeriji.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Tripoli,   Libija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.