Izvor: TvojPortal.com, 27.Maj.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak odvojeni susreti Tadića sa Nikolićem i Dačićem

Izvor:novosti.rs  Glavna tema sastanaka buduća vlast. Verovatan savez DS, SPS i "Preokreta". Socijalisti ne ucenjuju, poručio Dačić
KAKO će izgledati buduća vlada Srbije, moglo bi da se nazre već u ponedeljak, jer će najviđeniji kandidat za premijera i lider DS Boris Tadić imati odvojene susrete sa budućim predsednikom države Tomislavom Nikolićem i liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Marković, Krkobabić, Tadić i Dačić prilikom pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << o prošloj vladi

U odnosima unutar tog najjačeg političkog trilinga, trebalo bi da se pronađu odgovori na sve enigme koje se nalaze pred Srbijom: hoće li DS formirati Vladu sa socijalistima i "Preokretom", a Tadić i Nikolići ući u kohabitaciju ili će zbog "velikog državnog razloga" biti otvorena vrata za koaliciju demokrata i naprednjaka.
Takođe, posle sledećeg kruga višepartijskih konsultacija biće jasno i da li će Tadić konačno obelodaniti odluku da preuzima Vladu ili će tu odgovornu funkciju da prepusti nekom drugom. Posle sednice Predsedništva DS u petak, jasnije je da Đilas ostaje na čelu Beograda.
Čim se vrati iz Moskve, gde se video oči u oči sa Vladimirom Putinom, Nikolić će u ponedeljak u podne, u zgradi predsedništva Srbije da razgovara i sa bivšim prvim čovekom Srbije Borisom Tadićem. Taj njihov susret biće simbolička primopredaja dužnosti, ali i prilika da dve najjače političke figure razmene stavove o budućim potezima države.
Zasada je najizvesnije da će okosnicu buduće vlade činiti demokrate i socijalisti. Sve bi moglo i zvanično da se pomeri u tom pravcu kad se u ponedeljak sretnu rukovodstva DS i SPS. U varijanti te vlade, treći partner biće im, najverovatnije, "Preokret" Čedomira Jovanovića, dok su Ujedinjeni regioni Mlađana Dinkića sve dalje od ulaska u novi kabinet, što zbog kritikovanja vlade koje su iznosili u kampanji, što zbog činjenice da u lokalnim skupštinama već prave većinu sa naprednjacima.
- Na sednici vrha stranke, predsednik Tadić je rekao da će, ukoliko pristane da bude premijer, preduzeti ozbiljne rezove. On je zatražio kadrovsko jačanje vlade i podršku za ozbiljne reforme - saznaju "Novosti" u vrhu DS.

PRIMOPREDAJA U PONEDELJAK U PODNE
PRIMOPREDAJA predsedničke družnosti, kako saznaju "Novosti", odigraće se u ponedeljak, u zgradi predsedništva na Andrićevom vencu. Stari i novi predsednici Boris Tadić i Tomislav Nikolić, sa svojim najbližim saradnicima, srešće se tačno u podne.
Takođe, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović u ponedeljak će sa Nikolićem razgovarati o terminu održavanja sednice na kojoj će on položiti predsedničku zakletvu, a u parlamentu navode da su za inauguraciju novog predsednika već počele pripreme.
   

Izvesno je, ako se tako sklopi politički mozaik, da će Dragan Đilas i Bojan Pajtić zadržati svoje dosadašnje funkcije na čelu Beograda i Vojvodine.
Dačić je pred susret izjavio da ne zna da li je Tadić prelomio i da li će prihvatiti da bude kandidat za premijera.
- Na tom sastanku biće reči o temama koje su vezane za program i politiku nove vlade. To ne treba da budu nikakvi teški razgovori s obzirom na to da su prethodne četiri godine socijalisti i demokrate bili u koaliciji, a principe saradnje o kojima su se dogovorili poštovali tokom mandata vlade. Dobro je da se proces formiranja vlade ubrza. Treba prelamati, ne odugovlačiti, donositi suštinske odluke...Potrebno je što pre utvrditi da li je većina na strani DS i njihovih partnera ili na strani naprednjaka i poštovalaca njihovih programa - naveo je Dačić.
On je dodao da treba razmotriti i to da li postoji želja za velikom koalicijom:
- Napominjem da ta koalicija ne može da bude velika bez socijalista. Mi nikoga ne ucenjujemo. Ko god kaže da SPS ucenjuje, traži i zahteva određena personalna rešenja - laže - jasan je Dačić.
On je dodao da je iz razgovora sa Nikolićem i novim liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem želeo da se uveri da neće biti opstrukcija s obzirom na to da su one teoretski moguće.
Ukoliko stari koalicioni partneri formiraju i novu vladu, u Srbiji ćemo imati kohabitaciju. Iako je Tadić u izbornoj noći rekao da je kohabitacija neprihvatljiva, to ne mora da bude loše rešenje. A sudeći prema pomirljivim izjavama Tomislava Nikolića, problema u saradnji dve najvažnije institucije u državi neće biti.
Nikolić je, uz primedbu da razume dileme Borisa Tadića oko prihvatanja funkcije mandatara nove vlade, rekao da su odnosi njih dvojice ponovo dobri.
- Posle godinu dana, naši odnosi su ponovo dobri. To je neophodno jer je, ako ni za šta drugo, onda za rešavanje pitanja Kosova i Metohije potreban konsenzus - naveo je Nikolić za RTS.
Inače, vrh DS u petak je analizirao situaciju u stranci i u državi, a na momente je bilo i oštrih tonova. Nije bilo reči o kadrovskim promenama u stranci. Opširnu analizu stanja u partiji i državi dao je Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta, čije je izlaganje trajalo 45 minuta.

KOŠTUNICA: SLEDE PRITISCI

VOJISLAV Koštunica, lider DSS, saopštio je u subotu da će EU uskoro započeti najgrublje pritiske, zahtevajući potpuno odustajanje od Kosova zarad dobijanja početka pregovora za članstvo u EU.
On je istakao da je veoma važno to što je za predsednika Srbije izabran predstavnik opozicije, jer je, kako je kazao, uveren da će Nikolić, kada ga Brisel formalno obavesti o svojim planovima, saopštiti narodu šta EU zahteva od Srbije.
   

TRI USLOVA ZA KOSOVO
PRED novom vladom i predsednikom neće biti nimalo laki zadaci. Kako su "Novosti" pisale, Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU, preneo je sagovornicima u Beogradu šta sve EU od njih očekuje.
- Lajčak je izdiktirao tri uslova koja moramo ispuniti i sva tri se odnose na Kosovo i Metohiju. Jedan od njih je i taj da bi Kosovo trebalo da otvori kancelariju u Beogradu i Srbija u Prištini. Zapravo, donet je paket zahteva na kojima insistira Nemačka i koje je Angela Merkel prilikom posete Beogradu iznela Borisu Tadiću, a koje je on odbio - naveo je sagovornik našeg lista. Prema našim informacijama, za prihvatanje ili odbijanje tih teških uslova biće potreban konsenzus najjačih političkih faktora u državi. Zbog toga će, uz sastavljanje vlade, politički lideri pokušati da pronađu i formulu - kako država da odgovori na nove zahteve EU. Nije isključeno i da političko pozicioniranje prema toj temi, ključno presudi i ko će formirati buduću vlast i kakav će biti odnos Vlade i predsednika.

Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Ivica Dačić,   Boris Tadić

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.