Srbija za kompromise, ali to očekuje i od albanske strane

Izvor: Politika, 25.Okt.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za kompromise, ali to očekuje i od albanske strane

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg saglasili su se danas da je neophodno sva sporna pitanja između Beograda i Prištine rešavati razgovorima.

Nikolić je naglasio da je Srbija zarad članstva u EU ali i sopstvenih interesa spremna da nastavi reforme i ispuni uslove Unije, a Hejg potvrdio da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << London i dalje snažno zalaže za proširenje.

Predsednik Srbije je istakao da je prošlonedeljnim sastankom između premijera Dačića i Hašima Tačija Srbija ušla u završnu fazu pregovora sa Prištinom i da je spremna da, u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije, učini mnoge kompromise, ali da će se to očekivati i od albanske strane.

Srbija je spremna na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom naše države, rekao je Nikolić, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji i da je zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa, rešena da do kraja izvrši reformu pravosuđa, da uspostavi punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da se, u skladu sa zakonom, obračuna sa kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje joj je Evropa postavila.

Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu.

Šef britanske diplomatije je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo snažan zagovornik proširenja EU i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Uniji, pa je zbog toga Velika Britanija spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama.

Hejg je u Beograd doputovao iz Prištine, a posle sastanka sa predsednikom Republike, on je razgovarao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Hejg o narednim koracima Srbije

BEOGRAD – Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izrazio je danas zadovoljstvo zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine i rekao da naredni koraci treba da budu sprovođenje ranije postignutih dogovora, ukidanje paralelnih bezbednosnih struktura na Kosovu i transparentnost paralelnih struktura zdravstva i obrazovanja.

Kako je saopštila ambasada Velike Britanije u Srbiji, Hejg je sagovornicima u Beogradu preneo zadovoljstvo zbog rešenosti predsednika i Vlade Srbije da se dijalog sa Kosovom nastavi, ocenivši da je sastanak između premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, kojem je posredovala Ketrin Ešton, predstavljao veoma bitan prvi korak.

„Ovaj dijalog treba da se nastavi - što će značiti da obe strane treba da rade na napretku ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa. Srbiji je neophodno da načini prvi korak time što će primeniti već postignute dogovore iz prethodnih rundi dijaloga i napraviti dalje dogovore o tehničkim pitanjima”, rekao je britanski ministar, navodi u saopštenju.

Hejg koji se tokom jednodnevne posete Beogradu sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, izjavio je da su „primena postignutih sporazuma sa Prištinom, uklanjanje paralelnih bezbednosnih struktura na Kosovu kao i transparentnost i stabilnost paralelnih struktura zdravstva i obrazovanja naredni koraci koji Srbija može da ostvari u kratkom roku a koji bi EU u mogli da ubede u posvećenost Beograda dobrim odnosima sa susednim državama”.

On istakao da mu je veoma drago što sam bio u mogućnosti da poseti Srbiju tokom važne faze njenog približavanja Evropskoj uniji, što se prvi put susreo sa predsednikom Nikolićem i nastavio razgovor sa premijerom Dačićem koji su otpočeli tokom Dačićeve posete Londonu za vreme Olimpijskih igara.

Šef britanske diplomatije je podsetio da je njegova zemlja jedan od najaktivnijih zagovornika proširenja EU na ceo region Zapadnog Balkana, a da je od njegove poslednje posete u avgustu 2010. godine Srbija zabeležila značajan napredak, koji je prepoznala i sama Unija u martu ove godine, kada je dodelila Srbiji status kandidata za članstvo.

„Evropski savet je marta ove godine je jasno odredio koje sledeće korake Srbija treba da napravi u pravcu dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU. Izveštaj o napretku je takođe jasan o potrebi da se nastave unutrašnje reforme, dobrosusedski odnosi, uključujući odlučno angažovanje na normalizaciji odnosa sa Kosovom”, rekao je Hejg.

Tanjug

objavljeno: 25.10.2012.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija za kompromise, ali to očekuje i od albanske strane

Izvor: Press, 25.Okt.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg saglasili su se danas da je neophodno sva sporna pitanja između Beograda i Prištine rešavati razgovorima..Srbija je spremna na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije...

Nastavak na Press...

Hejg u Beogradu: Srbija za kompromise, ali to očekuje i od albanske strane

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2012

BEOGRAD- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg saglasili su se u četvrtak da je neophodno sva sporna pitanja između Beograda i Prištine rešavati razgovorima.Nikolić je naglasio da je Srbija zarad članstva u EU ali i sopstvenih interesa spremna...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.