Potreban drugačiji pristup pregovorima

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban drugačiji pristup pregovorima

Opozicione stranke saglasne da bi kosovskom problemu trebalo prići na drugačiji način od dosadašnjeg, ali smatraju da su putevi do tog cilja različiti.

O tome kako voditi pregovore sa Prištinom, očuvati bezbednost Srba u Pokrajini i gde povući takozvanu "crvenu liniju" u predizbornom Oku govorili su Bojan Đurić ispred koalicije "Preokret - Čedomir Jovanović", Krstimir Pantić za koaliciju "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" i Petar Petković, koji je predstavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << listu "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica".

Bojan Đurić iz LDP-a je rekao da su ovi izbori važni za Srbiju, ne samo zbog nove vlade i predsednika nego i zbog situacije na Kosmetu.

Prema njegovim rečima, opao je broj Srba koji žive na severu Kosova i to je, kako je rekao, veoma neprijatna činjenica kojoj bi trebalo pogledati u oči i definisati državnu politiku.

Petar Petković iz DSS-a rekao je da je pitanje Kosova jedino u kampanji te stranke prioritetno i podsetio da se ta stranka zalaže za političku neutralnost.

"Kad ste neutralni, tek tako možete da branite interese države i nacije. To sa EU i Briselom neće moći. Mi želimo da nova skupština i vlada proglase državnu neutralnost. Videli smo kako izgleda politika da Eu nema alternativu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, DSS želi da prekine dijalog kakav je bio do sada, jer je to, kako kaže, dijalog Beograda sa Kosovom.

"Sva pitanja o Kosovu i Metohiji trebalo bi da se donose u skupštni. Novi pregovori pod okriljem UN-a, a ne Brisela koji otima Kosovo od Srbije", rekao je Petković.

Krstimir Pantić je rekao da su i po mišljenju SNS-a pregovori vođeni loše. Prema njegovim rečima, Borko Stefanović nije imao podršku Skupštine Srbije i novi pregovori moraju da se vode iskrenije od dosadašnjih.

"Srbija mora nastaviti pregovore sa kosovskim Albancima i međunarodnom zajednicom, ali pitanja se moraju rešavati uz pomoć Rusije, SAD-a, EU i UN", rekao je Pantić.

Đurić je rekao da rešenja problema svakako nisu barikade na Kosovu, na šta je Pantić odgovorio da su barikade i postavljane i stavljane po nalogu Beograda.

DSS smatra da je neophodno prekinuti dijalog o, kako kaže, dobrosusedskim odnosima sa Kosovom i tehničkim pitanjima.

DSS: Drugačiji pristup

"Potrebno je drugačije postaviti stvari. Potrebno je donositi platforme, usvajati ih u skupštini, ići na pregovore, a potom izveštaje i rezoliucije usvajati u parlamentu, kao što je to radila prethodna vlada", smatra Petković.

Pantić kaže da vlada Srbije čini sve kako bi povukla svoje institucije sa Kosova i da postoji velika verovatnoća da Vlada ne prizna lokalne izbore na Kosmetu.

"Iselio nam se čak i ministar sa poprodicom sa Kosova u Beograd. SNS će biti iskrena prema građanima i jasno reći šta je moguće ostvariti, a šta ne i tražiti podršku prijateljskih zemalja da sva rešenja budu u skladu sa rezolucijom 1244", rekao je Pantić.

Đurić smatra da DS, DSS i SNS snose zajedničku odgovornost za Kosovo i Metohiju.

"Mi smo prihvatili delove Ahtisarijevog plana koji omogućavaju lokalnim zajednicama da ostvare veća prava nego što su to mogle do sada. Prosveta, zdravstvo, obrazovanje, sva ta pitanja treba rešavati aktivnije nego do sada", rekao je Đurić.

On kaže da je za njih prioritet i rešavanje svih problema na Kosovu koji stoje kao uslov na putu ka EU.

Petković je ponovio da je jedino realna politička neutralnost i da će nova vlada uspostaviti novi dijalog sa Prištinom pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Dosadašnja Vlada je smanjila budžet za Kosovo, ukinula sedam opština, sklonila barikade, teraju narod da idu preko adimistrativnih linija koje čine Kosovo. Put ka EU nije odbrana interesa Srbije", rekao je Petković.

Pantić je rekao da se SNS neće odreći Kosmeta i da će krenuti u iskren dijalog sa Albancima.

"Ne kao Borko Stefanović. Postigne dogovor sa Editom Tahiri i generalom Milerom, pa nama kaže nemojte da sprovodite ovaj dogovor. Naša crvena linija je suštinska autonomija za Kosovo u okviru Srbije", istakao je Pantić.

Za Preokret su rešenje kosovskog pitanja "konkretna rešenja za konkretne probleme", rekao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Vojislav Koštunica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.