Nikolić u Njujorku o Kosovu i ekonomiji

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Njujorku o Kosovu i ekonomiji

Predsednik Tomislav Nikolić otputovaće u nedelju u Njujork gde će prisustvovati zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nikolić će se sastati sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovaće u nedelju u >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Njujork gde će prisustvovati zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i imati seriju bilateralnih susreta vezanih uglavnom za Kosovo i Metohiju i ekonomska pitanja.
Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić najavio je da će se Nikolić tokom plenarnog zasedanja – koje traje od 25. septembra do 1. oktobra – sastati sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
“U razgovoru sa Eštonovom sigurno će biti tema sveopšta saradnja Srbije sa EU, tekuća politička pitanja uključujući tu i politički proces izmedju Beograda i Prišine”, rekao je Đurić Tanjugu.
On je ukazao da je generalna Skupština UN “veliki sajam svetske politike” i odlična prilika da se radi na jačanju ugleda zemlje.
Prema njegovim rečima, Srbija ove godine ima zaista veliku čast da predsednik Srbije govori treći, a da istovremeno predstavnik Srbije Vuk Jeremić predsedava Generalnom skupštinom.
“Ako uzememo u obzir činjenicu da će biti veliki broj bilaterlanih susreta, da će govor predsednika Nikolića biti slušan sa velikom pažnjom od strane svih predstavnika međunarodne zajednice budući da će u tom trenutku u sali biti gotovo 190 šefova država ili vlada – možemo očekivati da pozicija Srbije bude do kraja i veoma ozbiljni saslušana i uzeta u obzir”, ocenio je Đurić.
On je ukazao da dobro osimišljena i dobro planirana poseta, omogućava otvaranje novih polja saradnje kako sa zemljama sa kojima dobri odnosi već postoje, tako i sa onim sa kojim ti odnosi iz različitih razloga nisu razvijeni.
“Očekujemo konkretne dobre rezultate za međunarodnu poziciju i samu zemlju. Ovo će predstavljati sjajnu šansu da otvorimo saradnju sa zemljama sa kojima nismo tako često u kontaktu i nećemo propustiti priliku da to uradimo”, rekao je Đurić.
Plenarno zasedanje Generalne skupštine UN biće otvoreno u utorak, 25. septembra, i to će – po tradiciji – biti prilika da šefovi država i vlada zemalja članica UN iznesu svoja mišljenja o pitanjima od nacionalnog i medjunarodnog značaja.
Tema debate koju je odabrao predsedavajući Vuk Jeremić je rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem. Generalni sekretar UN Ban Kimun ocenio je da će plenarno zasedanje biti “jedno najprometnijih” do sada.
“To reflektuje burno vreme u kome živimo – vreme previranja i tranzicije”, poručio je Ban Kimun.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Moguć susret Nikolića sa Obamom

Izvor: Blic, 24.Sep.2012, 07:52

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, gde će se narednih dana sastati s velikim brojem šefova država članica UN, kao i s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton...Prve bilateralne sastanke, prema saznanjima „Blica“,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.