Nikolić: Vlada će doneti pravu odluku o Kosovu

Izvor: Blic, 12.Maj.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Vlada će doneti pravu odluku o Kosovu

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je ubeđen da će Vlada Srbije doneti najispravniju moguću odluku da li će pozvati srpski narod da učestvuje na kosovskim parlamentarnim izborima 8. juna, a da će to pre svega zavisiti od pravila po kojima će ti izbori biti održani.

"Ako srpska zajednica na Kosovu i Metohiji smatra da bi prihvatanje kosovskih dokumenata značilo priznanje nezavisnosti, nije logično da Priština toliko insistira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na tome, a da istovremeno tvrde da su dobronamerni", rekao je Nikolić nakon sastanka sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom.

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je rekao da je Srbija u proteklom periodu razgovorima sa administracijom u Prištini postigla mnogo toga što je u početku delovalo nemoguće i da je u to uložila dosta truda.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost južne pokrajine, ali je spremna da sa Prištinom razgovara o svemu što bi doprinelo da se poboljša život građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i svaku drugu pripadnost", rekao je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, do sada je ostvaren značajan rezultat, ali on nije dovoljan, tako da obe strane moraju uložiti dodatne napore da se pregovori ne bi zaustavili.

Zarif je rekao da je međunarodna zajednica prepoznala Srbiju kao faktor koji svojom dinamičnošću aktivno učestvuje u oblikovanju odnosa u regionu. Šef UNMIK-a je rekao da je Beograd dao veliki doprinos normalizaciji odnosa sa institucijama u Prištini.

"Istovremeno, pozicija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je umnogome unapredjena u odnosu na stanje od pre nekoliko godina, što je delom zasluga politike koju je Srbija vodila tokom prethodnog perioda", rekao je Zarif.

Povodom najavljenih vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji, Nikolić je naglasio značaj i odgovornost celokupne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji za tok izbornog procesa, uključujući i njen treći stub €- misiju OEBS-a na Kosovu.

Predsednik je rekao da je Srbiji ostavljen jako kratak rok da razmisli o učešću srpskog naroda na tim izborima, što je posledica loše odluke prištinske administracije da se raspišu prevremeni izbori, umesto da se sačekaju redovni.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada će doneti pravu odluku o Kosovu

Izvor: Beta, 12.Maj.2014

BEOGRAD, 12. maja 2014. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u ponedeljak da je ubedjen da će Vlada Srbije doneti najispravniju moguću odluku o tome da li će pozvati srpski narod da učestvuje na kosovskim parlamentarnim izborima 8. juna, a da će to pre svega zavisiti od pravila...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.