Nikolić: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

Izvor: Danas, 16.Jun.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

Beograd - Srbija će zadržati neutralnu poziciju u sukobu između Evropske unije i Rusije i nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, jer smatramo da nikakve sankcije nisu način za razrešenje krize, istakao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Aleksejem Puškovim, predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Državne dume Ruske Federacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Predsednik Nikolić je izrazio nadu da će EU i Rusija vrlo brzo prevazići svoje nesuglasice i uspostaviti odnose kakvi su bili pre izbijanja krize u Ukrajini.

  Puškov je obavestio predsednika Nikolića da je Narodnoj skupštini Srbije i Državnoj dumi Rusije podneo predlog o stvaranju međusobne interparlamentarne komisije. On je dodao da smatra kako je neophodno da se međuparlamentarne veze Srbije i Rusije podignu na viši nivo nego što je sada, zbog izuzetne bliskosti naših dveju država i značaja koji Srbija ima za Rusiju. Ruska Federacija je do sada takve komisije oformila samo sa četiri države: sa Kinom, Italijom, Francuskom i Indijom, istakao je Puškov. On je posetio i Skupštinu Srbije, gde je izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. bude odlčivalo o ukidanju sankcija. Razgovarao je sa potpredsednikom parlamenta Veroljubom Arsićem, kome je preneo da Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji. Puškov je naveo i da kandidat Srbije za generalnog sekretara OEBS-a može da računa na podršku Rusije. Kako je saopšteno,Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Puđkov je razgovarao o unapređenju ekonomske i političke saradnje dve zemlje. Premijer je rusku delegaciju obavestio ih da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da želi da na najvišem nivou održi otvorene i iskrene političke odnose sa Rusijom, saopšteno je iz vladine Kancelarije za odnose sa medijima.

Vučić u Cirihu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas Poslovnom forumu u Cirihu, koji organizuje Privredna komora Švajcarska-Centralna Evropa. Srpski premijer će obići i kompaniju „Ernst Švajcer“, koja, kako je saopšteno, uživa veliki ugled u primeni stručnog usavršavanja kroz sistem dualnog obrazovanja.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.