Nikolić: Nova epoha saradnje Srbije i Rusije

Izvor: BKTV News, 22.Maj.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nova epoha saradnje Srbije i Rusije

Nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uoči susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Beograd zahvalan Moskvi na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije, ponovio Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, uoči susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u petak u Sočiju, da je pred >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže.
Nikolić je, u intervjuu dopisniku ruske državne agencije Itar-tas u Beogradu, rekao da naša zemlja u prošlosti nije u dovoljnoj meri koristila potencijale bliskih odnosa sa Rusijom.
Kako je rekao, neki predstavnici bivšeg srpskog rukovodstva nisu bili do kraja iskreni kada su govorili o neophodnosti razvoja saradnje sa Rusijom što je našoj zemlji nanelo veliku štetu.
“Nisu iskorišćene mnoge mogućnosti, mnoge šanse su propuštene”, konstatovao je Nikolić, dodavši da je bez obzira na to za poslednjih godinu dana situacija preokrenuta.
“Jedan od naših prioriteta je ekonomska saradnja Srbije i Rusije na bazi bliskosti jezika, religije, kulture i istorije”, rekao je Nikolić.
Tokom njegovog susreta sa Putinom trebalo bi da bude potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, a tim povodom Nikolić kaže da će sporazum biti “kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima”.
“Očekujem da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj pre svega na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu”, rekao je predsednik Srbije.
On je ukazao da, čak i uslovima ekonomske krize koja već petu godinu potresa ceo svet, zajednički rad Beograda i Moskve pruža brojne mogućnosti za razvoj privreda obe države.
Kako navodi Itar-tas, tim dokumentom biće određeni ključni principi na bazi kojih će funkcionisati buduća saradnja dve države.
Posebna pažnja biće poklonjena ekonomskim vezama, trgovinskoj razmeni i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i koordinisanim akcijama na međunarodnoj političkoj sceni, posebno kada je reč o kosovskom pitanju.
Nikolić je, takođe, rekao da je Beograd zahvalan Moskvi na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije.
“Za Beograd je važna podrška Ruske Federacije na međunarodnoj sceni gde se Moskva zalaže za rešenje problema na miran način, uz poštovanje suvereniteta Srbije i koraka koji će biti pođednako prihvatljivi za obe strane”, rekao je Nikolić.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Čepurin o KiM: Da li treba žuriti?

Izvor: B92, 22.Maj.2013

Beograd -- Rusija se dosledno zalaže za odbranu stavova međunarodnog prava, što znači i za zaštitu Srbije, izjavio za Danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin..."To je naša slovenska težnja prema pravednosti, koja je bliska i Srbima. Kao pravedno u ovom slučaju mi smatramo pravo Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.