Neosetljivost i relativizacija zločina

Izvor: Danas, 07.Apr.2016, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neosetljivost i relativizacija zločina

Beograd - - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije trebalo da dodeli orden sudanskom predsedniku Omara el-Bašir, koji je optužen za genocid i zločin protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom, saglasne su sagovornice Danasa u izjavama za Danas, ali navodeći različite različite argumente.

Dok je za predsednicu Demokratske stranke Srbije Sandu Raković Ivić, trebalo sačekati sa dodeljivanjem ordena, uprkos što, kako kaže, ceni činjenicu da Sudan nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << priznao Kosovo, za Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava i Aleksandru Jerkov, portparolku Demokratske stranke, odlikovanje optuženog za genocid od strane Međunarodnog suda pravde predstavlja skandal i najjasniji primer neosetljivosti političke elite na najstrašnija zlodela.

"Cenim to što država Sudan nije priznala nezavisnost Kosova. S druge strane, niko nije kriv dok se ta krivica ne dokaže i ne okonča sudski proces, pa ni predsednik Sudana, koji je za sada samo optužen za genocid. Ipak, mislim da je predsednik Srbije trebalo da se sačeka sa dodeljivanjem ordena takvom čoveku, jer je situacija specifična", ističe u izjavi za Danas Sanda Rašković Ivić.

S druge strane, Aleksandra Jerkov izražava "zgroženost ovakvim postupkom predsednika Srbije".

"To je skandal, apsolutni skandal. Ali, vidite, to vam je Tomislav Nikolić, tu nemam zaista posebno šta da dodam. Ne znam ko vodi o tim stvarima... Ne znam, takođe, ni da li je gore da je obrazloženje koje je dato za takav sramni postupak istinsko uverenje, ili je proizvod nekakve kalkulacije", napominje sagovornica Danasa iz redova DS.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ističe za Danas da je odlikovanje optuženog za genocid zapravo odraz političke elite prema zločinu.

"Taj slučaj bi trebalo posmatrati u kontekstu svega onoga što je pratilo izricanje presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, a to je relativizacija zločina. Odlikuje taj odnos opšta neosetljivost i nije za čuđenje to što se ta relativizacija preliva i na sve druge slične situacije", napominje sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, na delu je neprihvatanje međunarodnih standarda u shvatanju i pokušaju dosezanja nekakve pravde i ustanovljenja nekakvih osnovnih načela.

"Oni jednostavno ne prihvataju ni sopstvenu pa ne veruju ni u tuđu odgovornost, kada je reč o sličnim kontekstima", zaključuje Sonja Biserko u izjavi za Danas.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara el-Bašir zato što je na čelu države koja nije priznala Kosovo, objašnjeno je iz kabineta predsednika Srbije, u reakciji na otvoreno pismo upućeno Nikoliću koje je uputila koalicija za Međunarodni krivični sud – globalna mreže koju čini preko 2,500 organizacija civilnog društva iz 150 zemalja.

U tom pismu se Nikolić poziva da preispita svoju odluku o odlikovanju a taj postupak se tumači kao poruka Nikolića "o ravnodušnosti i nedostatku ikakvog obzira prema žrtvama zločina i njihovim porodicama".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.