Hrvatski MIP odbacuje Nikolićeve izjave o Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski MIP odbacuje Nikolićeve izjave o Hrvatskoj

ZAGREB/BEOGRAD -

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da je "neprijatno iznenađeno" poslednjim izjavama srpskog predsednika Tomislava Nikolića, navodeći da one "nimalo ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu" i loša su poruka za odnose Hrvatske i Srbije, prenosi hrvatska agencija Hina.

Nikolić je u intervjuu za današnje izdanje beogradskog Kurira rekao povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Markaču da odnosi Srbije i Hrvatske "ne idu dobro".

Srbija mora da traži način da s Hrvatskom sarađuje u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa, ali je "očigledno da sa državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da sarađujete", rekao je Nikolić.

"Odlučno odbacujemo sve tvrdnje o Hrvatskoj izrečene u intervjuu.

Hrvatska je zemlja koja poštuje i poštovaće pravosudne institucije, kao jedini mogući način funkcionisanja države", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

"U slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nesumnjivo konstatuje da te dve osobe nisu odgovorne za ratne zločine počinjene za vreme rata na teritoriji Hrvatske, kao i da se u operaciji 'Oluja'

nije radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu", podseća se u saopštenju.

Dodaje se da su visoki hrvatski zvaničnici više puta naglasili da to ne znači negiranje zločina koji su pojedinci počinili na hrvatskoj teritoriji, ni s hrvatske ni sa srpske strane.

"Takođe, više smo puta naglašavali kako ni zločin ni počinitelj nemaju nacionalnost, upravo suprotno - svaki počinitelj bez obzira na nacionalnost biće kažnjen za zločin koji je počinio", navodi hrvatsko ministarstvo.

Ono dodaje da je "hrvatsko pravosuđe procesuiralo i nastavlja da procesuira pojedince osumnjičene za pojedine zločine", ističući da se uvek radi "o konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima", a ni u kojem od tih slučajeva "nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi".

Šta je rekao Nikolić?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u intervjuu današnjem "Kuriru" da "odnosi sa Hrvatskom ne idu na dobro".

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markača) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić za "Kurir".

On je rekao i da je cinično što je general Gotovina pozvao Srbe da se vrate.

"Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se da kažem - to vam je shvatanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić.

"Kada je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, doneli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhapsila Mladića i odvela ga u Hag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", rekao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima, moramo da tražimo način da sa Hrvatskom sarađujemo u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

"Ali očigledno da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da sarađujete. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove dece"? rekao je Nikolić.

Na konstataciju da će ponovo da ga optuže zbog oštrih reči, Nikolić je kazao:

"Pa nek me optuže. Uvek ću biti optuživan za svoje oštre reči, a Hrvati će za svoje zločine da prođu nekažnjeno".

Nikolić je ocenio i da nije u redu to što EU nije htela da optereti tom presudom Hrvatsku pred njen ulazak u Uniju, "a da smo mi proslavili ovako nešto, kao što je Hrvatska proslavila, ne bismo nikada u istoriji zaslužili da budemo članice EU".
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski MIP odbacuje Nikolićeve izjave o Hrvatskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2012

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da je "neprijatno iznenađeno" posljednjim izjavama srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, navodeći da one "nimalo ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu" i loša su poruka za odnose Hrvatske i Srbije, prenosi hrvatska...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.