Državni vrh: Srbija zaslužila datum

Izvor: Politika, 18.Mar.2013, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh: Srbija zaslužila datum

BEOGRAD – Državni vrh Srbije preneo je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu stav da je Srbija zaslužila da otpočne pregovore sa EU, a File je poručio da je moguće da Srbija ove godine dobije datum za pregovore, pošto Evropska komisija u aprilu oceni napredak u dijalogu, a u septembru - u reformama.

File je rekao da se Evropska unija nada dodatnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, posebno u vezi sa pitanjem severa Kosova i da je u tom slučaju moguće da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbija ove godine dobije datum za pregovore, pošto Evropska komisija u aprilu oceni napredak u dijalogu, a u septembru - u reformama.

Evropski komesar je dodao da prolećni izveštaj EK, najavljen za 16. april, „neće biti kraj igre” i da je potrebno da se nastavi intenzivan posao na ispunjavanju reformi, koje će biti predmet procene u sledećem redovnom jesenjem izveštaju EK o napretku Srbije u septembru.

„Naš zajednički cilj je Srbija u EU. Veliki korak na tom putu može da se načini ove godine, da države članice odluče da odrede datum za pregovore Srbije i za to je neophodno da se postignu rezultati u ključnom prioritetu, a to je napredak u odnosima Beograda u Prištine”, rekao je File.

File je razgovarao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a planiran je i njegov susret i sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Nikolić je posle susreta sa evropskim komesarom rekao da je Srbija učinila mnogo, da je otvorena da učini još više i da opravdano smatra da treba da otpočne prgovore sa EU, kao država koja želi da bude član i iz toga izvuče i obaveze i privilegije.

Prema njegovim rečima, Srbija je otvorena za kontinuiran dijalog sa EU, i čini sve kako bi Evropska komisija mogla nacionalnim parlamentima država članica da uputi pozitivne preporuke.

Nikolić je objasnio i da ne postoji razlika u porukama koje on i premijer Ivica Dačić upućuju povodom dijaloga sa Prištinom, i da će, ukoliko taj dijalog „zapne”, obojica to saopštiti građanima.

„Nema nikakvih razlika u izjavama premijera i predsednika države, izuzev u tome da sam iskazivao optimizam da može pozitivno da se odgovori na rezoluciju naše skupštine, a premijer, pošto ima više kontakata sa Prištinom, da to neće ići lako”, rekao je Nikolić.

Predsednik je objasnio da Srbija u dijalogu ne može da učini ni više ni manje od onoga što je sadržano u rezoluciji Skupštine Srbije i da, kako bi do dogovora došlo, druga strana treba da popusti.

„Iznenađenja iz državnog vrha neće biti i slabe karike u tom timu nema”, poručio je Nikolić.

File je rekao da dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU zavisi od reformi i napretka u odnosima sa Prištinom.

„Znam da vas sve zanima hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. Odgovor na pitanje zavisi od napora da se ispunjavaju reforme i toga hoće li biti postignut vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom”, rekao je File posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Evropski komesar je pohvalio napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine ali nije eksplicitno odgovorio na pitanje hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu.

File je posebno pohvalio „proboj” koji je načinjen susretom predsednika Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage.

Na pitanje da li je moguće da Srbija dobije datum i ako ne bude postignut dogovor o severu Kosova, File je posle sastanka sa Dačićem, rekao da dva dana uoči naredne runde razgovara, koje je veoma važna, treba očekivati najbolje, a ne spekulisati.

„Agenda je jasna, obe strane znaju šta je potrebno da urade i Ketrin Ešton je odlučna da pomogne da se u dijalogu postigne napredak na način koji bi omogućio da države članice donesu odluku o početku pristupnih pregovora na osnovu pozitivnih izveštaja EK i visoke predstavnice”, rekao je File.

Premijer Dačić je poručio da će Srbija nastaviti rad na evropskim integracijama i da se očekuje napredak u dijalogu sa Prištinom što će istovremeno otvoriti put ka dobijanju datuma za početak pregovore sa EU.

„Opredeljenje Srbije jeste da bude član EU i da se dođe do održivog rešenja za problem Kosova koji je primenljiv na terenu”, naglasio je premijer.

Dačić je novinarima po završetku sastanka sa Fileom rekao da je zadovoljan onim što je učinjeno na planu evrointegracija, da je učinjeno mnogo više od očekivanog, ali da su i pored toga očekivanja visoka a problemi teški.

On je dodao da Beograd želi stalnu komunikaciju sa Evropskom komisijom kako bi se izblegle nesuglasice u vezi sa usaglašavanjem zakona Srbije sa evropskim.

Premijer je takođe naglasio da danas neće govoriti o dijalogu sa Prištinom jer je, kako je naglasio, već sve poznato i tu nema ništa novo.

„Pokušavamo da dođemo do održivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu. Videćemo da li ćemo dobiti pozitivan odgovor sa druge strane, što nam je cilj, ne zbog dobijanja datuma već zbog iznalaska održivog rešenja”, rekao je Dačić.

Dačić je takođe ukazao da je Srbija napravila velike pomake i po ostalim političkim kriterijumima kao što je borba protiv korupcije i kriminala, reforma pravosuđa, standardizacija zakonodavstva Srbije sa EU i stvaranja zakonodavnog okvira kompaktibilnog sa evropskim.

Premijer je takođe naveo da je sedmica koja je počela izuzetno važna za politički život Srbije i nabrojao da je pored Filea u Beogradu i delegacija Bundestaga sa svojim uslovima u vezi sa dobijanjem datuma i da će u sredu biti nastavljena nova runda dijaloga u Briselu, a u petak sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu.

Tanjug

objavljeno: 18.03.2013
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štefan File kod Nikolića, Dačića i Vučića

Izvor: Glas javnosti, 18.Mar.2013

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao se danas u Beogradu, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolić...File će razgovarati i sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem...Kako..je najavljeno iz Brisela, File će u Beogradu, tokom jednodnevne...

Nastavak na Glas javnosti...

Vučić: I Priština da učini ustupke

Izvor: Blic, 18.Mar.2013

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas, na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, da je Srbija postigla napredak na evropskom putu i učinila mnoge ustupke i da očekuje da ustupke učini i Priština...Vučić se sastao sa Fileom uoči podnošenja aprilskog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.