Brisel: Traži se kompromis za sever KiM

Izvor: Večernje novosti, 29.Jan.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Traži se kompromis za sever KiM

PRIPREME za susret predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Arifete Jahjage, pod pokroviteljstvom EU, u punom su jeku. Dvoje predsednika trebalo bi da se sretnu uskoro, a ideja je da se sastanak održi pre sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je planiran za polovinu februara, saznaju ”Novosti”.Portparol visokog predstavnika EU Maja Kocijančič kaže nam da još nije utanačeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << mesto i vreme sastanka:- Taj susret je važan za normalizaciju odnosa. I želimo da do njega dođe.Ona nije mogla da potvrdi ni najave da će do sastanka, navodno, doći 6. februara u Briselu. Izvori ”Novosti” u Briselu, međutim, naglašavaju da to nije daleko od realnosti.Ni u Predsedništvu Srbije u utorak nisu mogli da potvrde tačan datum sastanka, uz komentar da se radi na pripremi.Sastanak Nikolića i Jahjage jedan je od nezvaničnih uslova za dobijanje datuma za početak pretprijemnih pregovora za članstvo Srbije u EU. Kao potencijalne teme razgovora, oko kojih bi mogle da se slože sve tri strane, navode se pitanja paralelizma institucija na severu, nezadovoljstvo Srbije zbog upornih pokušaja Prištine da na terenu krši postignute sporazume, oficiri za vezu...”OKRŠAJ” NA ŠUMAN SKVERU KAKO saznajemo u vrhu EU, za prvi susret Nikolića i Jahjage u igri je bilo nekoliko zemalja, poput Slovačke i Turske, ali je na kraju ipak doneta odluka da se on održi u sedištu EU, u Briselu. Nikolić i Jahjaga najverovatnije će razgovarati ili u zdanju ES ili u zgradi Evropske službe za spoljne akcije, koje se nalaze na briselskom trgu Šuman.Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za KiM, kaže, za ”Novosti”, da je ovaj susret važan jer će pokazati, iako Priština tvrdi da je priča o statusu Kosova završena i da se sve svodi na tehnički dijalog, da ništa nije gotovo i da ceo problem tek treba politički da se zaokruži:- U Briselu se sigurno neće razgovarati o pozivnom broju za KiM, već o najosetljivijim političkim pitanjima. Rukovanje Nikolića i Jahjage nije nikakvo priznavanje nezavisnosti. Uostalom, predsednik Srbije će u Brisel putovati uz smernice iz rezolucije koju je usvojio parlament, a koja je obavezujuća i za njega i za premijera Dačića. U rezoluciji se decidirano kaže da priznavanja nema.Najveća stranka opozicije, DS, međutim, sastanak vidi kao čist protokol:- Nikolić odlazi sa platformom koja je poražena, a Jahjaga ide bez ikakve platforme. Oni se neće složiti ni oko eventualnih tema razgovora, a kamoli da dođu do nekih konkretnih pomaka u susretu. Čini mi se da ovaj sastanak najpre ima za cilj da skine deo tereta sa Dačićevih leđa - kaže, za ”Novosti”, šef kluba DS Borislav Stefanović.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Ivica Dačić,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak predsednika pre susreta premijera

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jan.2013

Pripreme za susret predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Arifete Jahjage, pod pokroviteljstvom EU, u punom su jeku. Sastanak bi trebalo da se održi pre susreta Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je planiran za polovinu februara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Traži se kompromis za sever Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2013, 04:06

Pripreme za susret predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Arifete Jahjage, pod pokroviteljstvom EU, u punom su jeku. Dvoje predsednika trebalo bi da se sretnu uskoro, a ideja je da se sastanak održi pre sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je planiran za polovinu februara, saznaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.