Izvor: S media, 31.Jan.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRISELSKI PROTOKOL: Nikolić i Jahjaga kao Dačić i Tači

Iako još nije utanačen datum susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage, izvesno je da će protokol njihovog viđanja u Briselu biti identičan onom koji važi za premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hašima Tačija, saznaje Tanjug u državnom vrhu.

Taj protokol podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga najpre imati odvojene susrete sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a potom zajedničku radnu večeru.

Prema nezvaničnim informacijama iz Predsedništva Srbije, kako je S media portal objavio prošle sedmice, susret dvoje predsednika mogao bi da bude upriličen u sredu, 6. februara.

Teme nisu utvrđene

U državnom vrhu Srbije ističu mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine.

- Ideja je da to bude inicijalni susret i upoznavanje. Teme još nisu utvrđene, ali postoji mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktuelne u dijalogu Beograda i Prištine - naveo je sagovornik Tanjuga.

I Brisel i Beograd i Priština očekuju protokolarni sastanak, sa koga će biti poslat pozitivan signal i otvoren prostor za rešavanje najtežnih pitanja na svim pregovaračkim nivoima.

Janjić: Aktivnije učešće predsednika u dijalogu

Analitičari Dušan Janjić i Fatmir Šeholi slažu se i da se Nikolić i Jahjaga neće baviti nijednom temom posebno, jer to nije cilj sastanka, ali će, procenjuju, sigurno razgovarati o severu Kosova i implementaciji postignutih sporazuma. Janjić i Šeholi ne isključuju mogućnost da na tom sastanku budu pomenuti Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji.

- Nije isključeno da se tom prilikom dogovore i neki naredni koraci, koji podrazumevaju aktivnije učešće predsednika u dijalogu - rekao je Dušan Janjić Tanjugu.



On smatra da se najteža pitanja u dijalogu neće rešavati ni u dijalogu Nikolića i Jahjage ni Dačića i Tačija, već na nekoj vrsti međunarodne konferencije, na kojoj će učestvovati svi ti akteri, uključujući i Eštonovu i državnog sekretara SAD, a da će kruna te konferencije biti sporazum o normalizaciji donosa, koji kako ukazuje, ne mora ni da bude formalno potpisan
.

Šeholi: Sastanak je protokolarnog karaktera

Prištinski analitičar Fatmir Šeholi ukazuje da će suret Nikolić-Jahajaga imati više protokolarni karakter, ali dodaje i da će verovatno biti otvorene teme vezane za imeplementaciju dogovora.

Prema njegovom mišljenju, ovo je samo prvi u nizu sastanaka koje će imati Nikolić i Jahjaga, ali razgovori o političkom rešenju za sever Kosova neće se voditi na tom nivou.

- Te razgovore će sigurno voditi premijeri, a Jahjaga i Nikolić će se time baviti u kontekstu pitanja šta tu može da se uradi. Ono što sigurno znamo - Platforma Srbije je više za unutrašnju upotrebu i mnogo je daleko od onoga što nudi Kosovo po paketu Ahtisarija, ali to ne znači da ne može doći do spajanja stavova u kontekstu Razvojnog fonda za sever Kosova - ocenio je Šeholi.

(Blic/Tanjug)

Foto: Betaphoto/Nenad Petrović/AV
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Evropska Unija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Susret Nikolić-Jahjaga u Nemačkoj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2013, 11:45

PRIŠTINA -..Predsednici Srbije i Kosova Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga sastaće se u Minhenu u naredna dva dana, piše prištinski dnevnik Kosova Sot, dodajući da će se sastanak u Nemačkoj održati uoči njihovog susreta u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Ketrin...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.