Ministar usaglasio stavove sa  porodicama

Izvor: Studio B, 10.Nov.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar usaglasio stavove sa porodicama

Milosavljević i predstavnici porodica, koji sumnjaju da su njihovi članovi umrli greškom lekara, usaglasili su danas stavove za efikasnije rešavanje problema

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i predstavnici porodica, koji sumnjaju da su njihovi članovi umrli greškom lekara, usaglasili su danas stavove za efikasnije rešavanje problema sa kojima su se te porodice suočile posle doživeljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << tragedija.

Predstavnici porodica kao probleme naveli su delegiranje stručnjaka za rad u komisijama za vanredni stručni nadzor, dužinu čekanja na izveštaje sa veštačenja, kao i rad Lekarske komore Srbije (LKS) odnosno Suda časti te komore.

Oni su na sastanku u Ministarstvu zdravlja zatražili da se kao pravilo evidentira unošenje njihovog misljenja o sprovedenim procedurama lečenja u kojima su stradali njihovi najbliži, jer se o tome, kako su kazali, može čuti samo u medijima.

Milosavljević je posle sastanka novinarima rekao da će za četiri nedelje ponovo da se sastane sa predstavnicima porodica i obavesti ih šta je sprovedeno za to vreme.

"Zahvalan sam roditeljima i rodbini ljudi, koji su nažalost doživeli neželjen ishod leženja i izgubili živote u ustanovama koje služe za lečenje i produžetak života, što su svojim dolaskom pokazali da imaju poverenja u mene lično i u institucije", kazao je ministar.

On je rekao da može da se usaglasi sa svim njihovim zahtevima i da je insistiranje na pravu pacijenata "glavna nit njegovog mandata i čitavog posla".

Prema rečima Milosavljevića, u situacijama u kojima se sumnja da je greškom lekara neko preminuo, pravosuđe mora da radi brže, odgovornije i efikasnije, jer se bez toga ne može ubrzati proces unapređenja kvaliteta u zdravstvu na pravi način.

Tokom sastanka kom su prisustvovali i novinari, Milosavljević je istakao da ne postoji nijedan proces koji je u Ministarstvu zdravlja usporavan ili "gurnut pod tepih".

"Do neželjenog ishoda lečenja može doći i kad se preduzme sve po protokolu, ali ukoliko se ne uradi sve po pravilu struke onda je to krivično delo. Protokoli su deo samoregulacije struke i ne mogu se propisati", naveo je on tokom sastanka.

Majka Jelice Radović (19), koja je preminula posle operacije čukljeva 2006. godine, Dijana Radović kazala je novinarima da je sastanak sa ministrom bio konstruktivan i da će predstavnici porodica zatražiti prijem i u LKS i u Ministarstvu pravde.

"Naša iskustva pokazuju da rad komisije za vanredni stručni nadzor traje duže nego što bi trebalo i da su često članovi neki stručnjaci i lekari o kojima se već sprovode određene istrage. Tražimo od ministra da se počne sa sprovođenjem konkretnih radanji i da se sankcioniše ne poštovanje rokova", kazala je Radovićeva.

Ona je navela da neki sudski procesi u kojima se utvrđuje odgovornost lekara za greške u lečenju sa smrtnim ishodom traju i po 13 godina i kritikovala to što Sudovi časti LKS ne kažnjavaju lekare za nesavesno ponašanje pre sudskih presuda.

Sastanku je prisustvovalo pet predstavnika tih porodica među kojima i David Kecman ujak šesnaestomesečne devojčice N.T. koja je preminula od bekterijskog meningitisa, a lekari Doma zdravlja "Novi Beograd" su je dva puta vraćali kući sa viskom temperaturom, kao i Katarina Mitić, sestra porodilje koja je umrla od raka materice.

Mitićeva je i inicijator osnivanja grupe porodica, a kako je rekla na ideju je došla kroz kontakte putem interneta i fejsbuka sa članovima tih porodica.

toj grupi su između ostalih i porodice trogodišnje Mile Andrić koja je 1998. godine preminula u Kragujevcu i Anje Grahovac preminule u Beogradu 2007, zatim Danijele Filipović (27) koja je iste godine preminula u Nišu i Anđelije Tasić (33) iz Negotina.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Mora da se smanji broj žrtava lekarskih grešaka"

Izvor: Blic, 10.Nov.2010

Grupa građana koji sumnjaju da su članovi njihovih porodica preminuli usled lekarske greške razgovarala je danas sa ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem i predočila svoje svoje zahteve koji se tiču poboljšanja kvaliteta zdravstvenog sistema i uklanjanja određenih manjkavosti..."Procesi...

Nastavak na Blic...

Ministar usaglasio stavove s porodicama žrtava lekarske greške

Izvor: EMportal, 10.Nov.2010

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi članovi umrli greškom lekara usaglasili stavove za efikasnije rešenje problema s kojima su se te porodice suočile.

Nastavak na EMportal...

MINISTAR PRIMIO PORODICE KOJE SU TUŽILE LEKARE

Izvor: Kurir, 10.Nov.2010

BEOGRAD - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi članovi umrli greškom lekara usaglasili su stavove za efikasnije rešavanje problema s kojima su se te porodice suočile posle doživljenih tragedija...Predstavnici porodica kao probleme naveli su...

Nastavak na Kurir...

Predug put do pravde

Izvor: RTS, 10.Nov.2010

Porodice koje sumnjaju da su svoje najmilije izgubile zbog greške lekara, od ministra Milosavljevića zatražile da se zakonski ograniči rok za izradu izveštaja stručnih medicinskih komisija i, ako je moguće, trajno oduzmu licence za rad osuđenim lekarima...Ministar zdravlja Tomica Milosavljević...

Nastavak na RTS...

Porodice umrlih traže brže utvrđivanje lekarskih grešaka

Izvor: Politika, 10.Nov.2010

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević prihvatio sugestije za efikasniji rad komisija za vanredni nadzor posle sumnjivih događaja..Katarina Mitić iz Negotina rođena je sestra tridesettrogodišnje Anđelke Tasić, koja je umrla 25. marta, samo tri i po meseca posle trećeg porođaja i to zbog karcionoma...

Nastavak na Politika...

Milosavljevi sa porodicama rtava lekarskih greaka

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Nov.2010, 02:40

Posle viegodinje borbe i dugotrajnih sudskih procesa bez pravosnanih presuda,porodice koje sumnjaju da su njihovi lanovi preminuli usled lekarske greke sastalisu se sa ministrom zdravlja Tomicom Milosavljeviem. Dve strane usaglasile sustavove za efikasnije reavanje problema sa kojima su se te porodice...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.