Porodice umrlih traže brže utvrđivanje lekarskih grešaka

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice umrlih traže brže utvrđivanje lekarskih grešaka

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević prihvatio sugestije za efikasniji rad komisija za vanredni nadzor posle sumnjivih događaja

Katarina Mitić iz Negotina rođena je sestra tridesettrogodišnje Anđelke Tasić, koja je umrla 25. marta, samo tri i po meseca posle trećeg porođaja i to zbog karcionoma grlića materice u poslednjem stadijumu, koji nije bio na vreme otkriven. Ona se juče, s još desetak građana koji za smrt svojih najbližih okrivljuju lekare, našla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pred zgradom u Nemanjinoj broj 30 u Beogradu da bi prisustvovala razgovoru sa ministrom zdravlja profesorom dr Tomicom Milosavljevićem.

– Pošla sam u pola dva ujutru iz Negotina. Pet sati sam putovala autobusom samo da bih prisustvovala ovom sastanku, jer sam pokretač ideje da se mi, članovi ožalošćenih porodica, kao grupa neformalno organizujemo i ukažemo na koje sve prepreke nailazimo kada pokušamo da dokažemo postojanje lekarske greške – kaže Katarina Mitić.

Ona je dodala da njena pokojna sestra nije bila neuka žena ili neko ko ne brine o svom zdravlju. Bila je nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi, umetnik, pedagog…Pokojnoj Anđelki nikada za tri godine tokom redovnih ginekoloških pregleda nijedno od troje negotinskih ginekologa, koje sada porodica tereti za lekarsku grešku, nisu uradili nijedan put Papanikolau test ili kolposkopski pregled, kojima se ovaj rak otkriva u samom začetku i leči stoprocentno. Iza Anđelke je ostalo troje dece, o kojoj danas brinu Anđelkin muž, roditelji i sestra.

Pred ministrom zdravlja predstavnici porodica svoje zahteve sveli su na četiri stavke. Prva je da se odredi kraći rok za formiranje komisije za stručni nadzor koja, se po nalogu Ministarstva, odlazi u kliniku ili bolnicu u kojoj se dogodila tragedija. Predložili su da komisija na lice mesta treba da izađe u roku od 24 časa. Zatim, da nadzornici obavezno uzimaju izjave o toku lečenja i od članova porodica, a ne samo od lekara koji su učestvovali u lečenju ili da samo listaju dokumentaciju. Takođe, traže usvajanje obavezujućeg pisanog protokola za lekare, kao i da bude sačinjen spisak stalnih sudskomedicinskih veštaka i promenjen način rada Suda časti pri Lekarskoj komori Srbije.

Zahteve su u ime grupe ministru izneli Dijana Radović, majka devetnaestogodišnje Jelice, koja je umrla 9. septembra 2008. godine posle operacije čukljeva i David Kecman, ujak Natalije Tešić, šesnaestomesečne devojčice koja je preminula 30.maja 2009. godine posle teškog oblika meningitisa nakon što je dva puta vraćana iz Doma zdravlja „Novi Beograd” sa temperaturom od 40 stepeni.

– Nismo ogorčeni na celu lekarsku struku, ali želimo da se odvoje „crni” od belih mantila. Mi smo imali bezuslovno poverenje u doktore. Došli smo da zajedno iznađemo način koji bi korenito promenio način utvrđivanja i dokazivanja lekarske greške – rekla je Dijana Radović.

Ministar se zahvalio na poverenju koju mu porodice ožalošćenih ukazuju. Kazao je da se potpunosti slaže sa njihovim zahtevima i da će ono što od njega zavisi pokušati da uredi, a tiče se, na primer, maksimalnog skraćenja rokova za formiranje komisija za vanredni i stručni nadzor ili obaveze da se o lečenju izjave uzimaju i od članova porodice.

– Međutim, pravosuđe je ključ rešenja. Ne može ministar zdravlja, niti Lekarska komora da istražuje, dokazuje i kažnjava. I za mene, kao građanina i ministra, nedopustivo je i neprihvatljivo da sudski proces u bilo čemu, a pogotovu u određivanju istine o sumnji na propuste u lečenju, traje tri, četiri godine… – odgovorio je ministar zdravlja.

On je obećao da će predočene zahteve razmotriti i pokušati da nađe prihvatljiva rešenja, a za polovinu decembra pozvao je članove porodice na novi susret na kojem bi trebalo da ih obavesti o tome šta je preduzeto.

Olivera Popović

objavljeno: 11.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.