Zvaničnici Izraela i Sudana kažu da su blizu postizanja mirovnog sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Avg.2020, 20:51

Zvaničnici Izraela i Sudana kažu da su blizu postizanja mirovnog sporazuma

Izrael i Sudan saopštili su danas da su blizu postizanja mirovnog sporazuma što bio za nekoliko dana bio drugi diplomatski proboj Izraela u odnosima s arapskim susedima.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Sudana je rekao da se njegova vlada "raduje zaključenju mirovnog sporazuma sa Izraelom", ističući obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će "učiniti sve što je potrebno" da zaključi sporazum.

Pre nekoliko dana potpisan je sporazuma Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Ujedinjenih Arapskih Emirata o uspostavljanju zvaničnih diplomatskih odnosa.

Sudan nije bogat i uticajan kao UAE, a prema Izraelu je pokazivao neprijateljstvo. Sudan je bio domaćin najznačajnije arapske konferencije posle Bliskoistočnog rata 1967. godine, kada se osam arapskih zemalja opredelilo za "Tri Ne: Nema mira s Izraelom, Nema priznanja Izraela i Nema pregovora".

Sjedinjene Države su 1993. godine proglasile Sudan za "državu - sponzora terorizma" zbog njegove podrške nizu anti-izraelskih militantnih grupa, uključujući Hamas i Hezbolah.

Ali poslednjih godina ta neprijateljstva su omekšala i obe zemlje - Sudan i Izrael su izrazile spremnost za normalizaciju odnosa.

Netanjahu je u februaru upoznao generala Abdel-Fataha Burhana, šefa prelazne vlade Sudana, a sastali su se tajno u Ugandi obavezali se da će nastaviti normalizaciju.

Izraelski sporazum sa Sudanom bio bi nova muks za Palestince, koji su dugo računali na pritisak arapskog sveta na Izrael da bi dobili ustupke. Odluku Emirata Plestinci su ocenili kao izdaju.

Ali s mirovnim naporima na Bliskom Istoku, koji su zamrznuti više od jedne decenije i uz ohrabrenje SAD, arapske zemlje sve više stavljaju svoje interese na prvo mesto.

Sudan je tako uspeo da mu se ukinu američke sankcije što je bio ključni korak ka okončanju izolacije i ponovnoj izgradnji ekonomije posle pobue kojom je prošle godine srušen dugogodišnji diktator Omara al-Bašir.

Sudanski zvaničnik priznao je u februaru da su sastanak sa Netanjahom orkestrirali Ujedinjeni Arapski Emirati i imao za cilj da pomogne uklanjanje te zemlje list podržavalaca terorizma, koji datira iz 1990-ih godina, kada je Sudan nakratko ugostio Osamu bin Ladena i druge tražene esktremiste.

Pod Al-Baširom veruje se da je Sudan služio kao kanal za snabdevanje palestinskih ekstremista u pojasu Gaze oružjem iz Irana. Smatra se da je Izrael bio iza avionskih napada u Sudanu koji su uništili vojni konvoj 2009. godine i fabriku oružja 2012. godine.

Prošlonedeljna objava učinila je UAE trećom arapskom zemljom koja je uspostavila pune diplomatske veze s Izraelom. Egipat je bio prvi, 1979, a Jordan drugi, 1994. godine.

Poslednjih godina su takođe ojačale nezvanične veze sa arapskim državama Zaliva, podstaknute zajedničkom neprijateljstvom prema Iranu.

Dogovor sa Sudanom takođe bi mogao da pomogne Netanjahuu kod kuće jer bi mu to povećalo popularnost koja je opala zbog epidemije koja je opustošila izraelsku ekonomiju i jer mu se sudi zbog optužbi za primanje mita, prevare i kršenja poverenja.

Izrael je dugo nastojao da dobije afričku podršku. U zamenu za svoju ekspertizu u bezbednosnim i drugim oblastima, Izrael želi da afričke države nastupau zajedno s njim u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim telima koja su dugo favorizovala Palestince.

Izrael je tako obnovio diplomatske odnose sa Gvinejom 2016. Pošto je Netaniahu posetio Čad radi obnove veza 2019. godine, javljeno je da Izrael počinje da radi i na formalizaciji veza sa Sudanom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zvaničnici Izraela i Sudana kažu da su blizu postizanja mirovnog sporazuma

Izvor: Beta, 18.Avg.2020

 Izrael i Sudan saopštili su danas da su blizu postizanja mirovnog sporazuma što bio za nekoliko dana bio drugi diplomatski proboj Izraela u odnosima s arapskim susedima.Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Sudana je rekao da se njegova vlada "raduje zaključenju mirovnog sporazuma sa Izraelom",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.