Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Avg.2020, 21:14

Netanjahu za Skaj njuz Arabija: Izrael više voli mir od aneksije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas u intervjuu za Skaj njuz Arabija sa sedištem u Abu Dabiju da jevrejska država više voli mir s arapskim zemljama od aneksije delova Zapadne obale.

U prvom intervjuu za novinsku mrežu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Netanjahu je rekao da je odluka o "suspendovanju" planova da se anektiraju delovi Zapadne obale u zamenu za normalizaciju odnosa s Emiratima doneta na zahtev američke administracije da je postizanje takvog sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sada prioritet Izraela.

Hvaleći UAE zbog takvog poteza Netanjahu je izrazio uverenje da će i druge arapske zemlje slediti primer i takođe potpisati sporazume s Izraelom.

On je ocenio da će obe zemlje imati velike koristi od sporazuma i najavio da Izrael planira da uvozi iz "slobodnih zona" u UAE , područja u kojima strane kompanije mogu da funkcionišu na osnovu posebnih propisa i gde strani investitori mogu u potpunosti da budu vlasnici kompanija.

Izraelski lider je takođe rekao da se sporazumom menjaju pravila igre na Bliskom istoku, i da će on na kraju dovesti do mira sa Palestincima.

Netanjahu je rekao da Izrael radi na uspostavljanju direktnih letova između Tel Aviva i UAE nad Saudijskom Arabijom sa kojom jevrejska država nema zvanične odnose.

Izraelskim avionima uglavnom nije dozvoljeno da lete preko saudijske teritorije ali dve zemlje sarađuju iza scene, posebno u oblasti bezbednosti, navode izraelski mediji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.