Zoran Zaev predstavio sastav nove Vlade

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2017, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Zaev predstavio sastav nove Vlade

Vlada Zorana Zaeva će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja. Pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi. Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski smatra da je kadar nove vlade slab i da vlada Zorana Zaeva neće biti reformska.

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sinoć sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

Rekao je da se nada da će nova vlada uskoro biti izabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i da će raditi u interesu građana.

"Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana", rekao je Zaev.

SDSM će kontrolisati resore spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade.

Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju.

Sednica Sobranja Makedonije za izbor nove vlade zakazana je za utorak u 11.00, saopštio je kabinet predsednika parlamenta Talata Džaferija.

 Ministarstvo odbrane Zaev je poverio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih psolova, prenosi Fokus. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu resora finansija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska biće zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodiće Ljupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. Informatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o ekonomskim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Ranije danas propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.

SDSM se tim povodom oglasio saopštenjem da "vrata i dalje ostaju otvorena za saradnju sa Besom".

"Uprkos slaganju sa Besom, tokom naših pregovora, da delimo posvećenost hitnim reformama za demokratski i evropski razvoj Makedonije, nismo uspeli da se sporazumemo o određenim pitanjima. Vrata ostaju otvorena za saradnju što se tiče podrške reformama koje treba da budu primenjene u Makedoniji i po pitanjima koja su od zajedničkog interesa za gradane naše zemlje", naveo je SDSM u saopštenju.

Gruevski: Vlada Zorana Zaeva neće biti reformska

Lider opozicionog VMRO DPMNE Nikola Gruevski kritikivao je sastav nove Vlade Makedonije koju je predložio njegov politički protivnik, predsednik SDSM Zoran Zaev, ocenjujući da "ima isključivo slab sastav".

"Pri biranju ovog sastava gledalo se da se zadovolje neki ljudi (partija nove vladajuće kolicije), ne gledajući njihove kvalitete, a ne da se izaberu najbolji kadrovi", rekao je Gruevski novinarima.

Kako je rekao bivši premijer, "mnogi od predloženih ministara imaju imaju kriminalne i korupcijske afere u dosadašnjem radu", tako da se ne može govoriti o reformskoj vladi.

"Naprotiv, može da se govori o antireformskoj vladi, koja treba na švercerski način da prodje u parlamentu", rekao je Gruevski.

On je ocenio da je skandalozno to što SDSM, kao nikada do sada, pokušava da stavi za jedan dan glasanje o vladi u parlament, ocenjujući da to rade jer se "plaše se od analize javnosti i poslanika opozicije".

"Plaše se analiza njihovih performasi i prošlosti, njhovog obrazovanja, njihovog dosadašnjeg učinka. O vladi se glasa na brzinu i da nemamo vremena da pažljivo razgledamo onaj njihov pamflet koji nazivaju program vlade", rekao je lider naveće opozicione partije VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Više detalja u izveštaju Dejana Pavlovića:

: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.